Sexstrejken

Åsa Hellberg
Ett tonårsdrama där två unga tjejer startar en sexstrejk på sin skola. Liksom andra tjejer på skolan har de tröttnat på sexistiska skämt, tafsande och suktande från killarna. De tror att en sexstrejk är ett effektivt sätt att markera mot detta. Dessvärre blir det en motsatt effekt och strejken leder till ökade konflikter och trakasserier.
3 utgåvor
Välj utgåva
SexstrejkenSvenska - Pocket
ISBN: 9789178031689
SexstrejkenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178272860
SexstrejkenSvenska - E-bok
ISBN: 9789178034536
Majken, Belle och Vilda går på gymnasiet och är bästa vänner. Vilda är den blyga och tillbakadragna sorten medan Belle och Majken är mer utåtriktade. Majken är ordförande i elevrådet och en person som tar plats. En dag får Majken nog. Hon är så innerligt trött på att killarna skriker hora i skolans korridorer, deras visslingar och kommentarer och alla oönskade meddelanden och dickpics. Det är då hon får en idé som kanske skulle kunna göra någon förändring.

Majken berättar om sin idé för Vilda och Belle som genast är med på hennes plan. Majken tar upp idén på nästa elevrådsmöte och får ännu fler med sig. De samlar hela skolan i aulan och presenterar: Sexstrejk för att få slut på trakasserierna! De möts med både entusiasm, tveksamhet och kritik.

När sexstrejken drar igång visar det sig att den ger långt mycket större effekter än vad någon kunnat ana, och det både på gott och ont. Sexstrejken får mycket medial uppmärksamhet och Majkens och hennes kompisar blir inbjudna till andra skolor för att berätta mer om sexstrejken.

Sexstrejken sträcker sig även till de vuxnas värld. De manliga lärarna tycker, liksom många av skolans manliga elever, att det här med sexstrejken är väl onödigt, boys will be boys, liksom, det är väl inte så himla farligt? Men Majken är stenhård och poängterar att det rör sig om sexuella trakasserier och att det faktiskt är någonting som bör tas på största allvar. Några kvinnliga lärare går med i sexstrejken, och även några föräldrar börjar fundera på det.

Det här är en av de absolut bästa böckerna jag har läst! Åsa Hellberg tar upp ett viktigt och högaktuellt ämne och gör det på ett sätt som gör en som läsare engagerad. Igenkänningsfaktorn är stor, det är som taget direkt ur verkligheten. Jag lyssnade på den som ljudbok inläst av Clara Henry, som passar perfekt som uppläsare till just den här boken.