Höstsol

Bok av Lars Wilderäng
En ubåt upptäcks i Stockholms skärgård, bildbevisen pekar mot väst. Samtidigt påträffas vapen i Irak, som inte bör finnas. Major Johanna Bergäng genomför en övning. Hennes ex Jonas Vindelby börjar sitt jobb som beredskapshandläggare, medan hans bror Christian placeras ut som livvakt hos utrikesministern. De blir snart medvetna om vad som kommer ske.
Lars Wilderängs Höstsol är den första av två delar i en skrämmande thrillerserie. Vi får följa med på ett verklighetstroget scenario där Ryssland invaderar Sverige.

En ubåt i Stockholms skärgård, där misstankarna riktas mot väst. Vapen i Irak som borde ha förstörts efter kalla kriget.

Wilderäng tar med oss på ett äventyr som sakta men säkert byggs upp och avslöjar ett realistiskt scenario som inte alls är helt otänkbart idag. Vi blir introducerade till flera personer som har olika befattningar inom Sveriges försvar och säkerhetspolitik, men även inom Rysslands motsvarighet. Wilderäng har ett speciellt sätt att beskriva karaktärerna i sina böcker, man får verkligen en känsla rörande vem personerna är och man bygger på ett sätt en relation med dem.

Wilderäng visar verkligen på stort intresse och goda kunskaper inom det svenska försvaret. Vi får tydligt och detaljerat se hur ministrar skyddas av SÄPO, hur Sverige organiserar sitt försvar och vi djupdyker ner i hur försvarets olika fordon fungerar och hur personalen i fordonen arbetar.

Boken fick mig att stanna upp i några minuter och fundera på det läskiga scenariot, som faktiskt skulle kunna hända. Är vi förberedda? Kan Sverige verkligen stå emot ett angrepp från öst?