Pojken som byggde egna världar

A Boy Made of Blocks
Bok av Keith Stuart
Alex är en ganska vanlig engelsk man i sina bästa år. Han kanske jobbar mer än andra, men någon måste ju betala för villan och bilen. Och det kan ju vara så att Alex jobbar mycket för att slippa vara hemma med Sam, hans autistiske son, och i blickfånget för sin hustru Judy som tycker att Alex är en riktig svikare, och en dålig pappa. Sam är en ganska vanlig pojke, men med speciella behov. För honom är världen ett pussel som han inte klarar av att lägga själv. Men när Sam börjar spela dataspelet Minecraft öppnar sig plötsligt en ny värld där far och son kan mötas på helt andra villkor. En värld som visar sig vara full av möjligheter till stordåd och nya insikter. Pojken som byggde egna världar bygger på författarens egna erfarenheter av att ha ett autistiskt barn. Det är en gripande och rolig roman om kärlek, relationer och att övervinna svårigheter. "En underbar, rörande och riktigt, riktigt bra feelgood-roman." Expressen "Feelgood med hjärna och hjärta. Rekommenderas." Johan Zillén, Bloggen Bokboxen "Det må låta enkelt och osa feelgood, men Keith Stuart, som själv har en autistisk son, vet uppenbarligen vad han skriver om och hans berättelse är engagerande." Norran "En sällsynt känsla av äkthet och insikt." The Guardian Det här är en underbar, hjärtevärmande och insiktsfull roman om familj, vänskap och kärlek." Daily Mail "Även de hårdaste av hjärtan kommer att mjukna av denna gripande berättelse baserad på författarens liv med sin autistiske son." Mail on Sunday
Sam är en pojke med speciella behov. Sams pappa Alex älskar sin son, men han förstår honom inte. Han gömmer sig i arbete och till slut får hans hustru Judy nog och sparkar ut honom. De älskar fortfarande varandra, men Judy har fått nog av att Alex aldrig finns där för henne och Sam.

Alex flyttar in hos sin kompis Dan och i samma veva mister han även sitt jobb. Nybliven singel, deltidspappa och arbetslös är ingen drömsituation men så börjar Sam spela datorspelet Minecraft och tillsammans hittar far och son en möjlighet att mötas på andra villkor än i verkliga livet och att ha en relation Alex tidigare inte trodde var möjlig.

Det här en väldigt fin historia om livspussel, relationer och att inse att ibland måste allt braka ihop ordentligt innan man kan bygga upp det igen.
Bokens huvudperson Alex är pappa till Sam. Sam är autistisk. Jody ,Sams mamma, är den som förstår sig på Sam och kan möta honom. Alex förstår inte sin son och flyr till långa dagar på jobbet. När Jody plötsligt en dag säger att hon inte orkar med deras äktenskap längre och Alex flyttar ut ur huset tvingas Alex också hitta nya vägar till att möta sin son på riktigt. Far och son börjar spela Minecraft tillsammans och nya världar där de kan hitta fram till varandra öppnas.

Författaren har själv en autistisk son och det märks att han vet vad han talar om när han beskriver vardagen tillsammans med ett autistiskt barn. Boken är rörande, varm och hoppfull. En riktigt bra bok!