Begrav dina döda (En kommissarie Gamache-deckare)

Bury Your Dead
Bok av Louise Penny
»Somliga böcker är nästan för bra för att man ska våga tro det, när alla delar stämmer och det blir en ren njutning att läsa.« | LOTTA OLSSON, DN, Listar Louise Pennys Mörkt motiv bland sina 100 bästa deckare genom tiderna »Ett persongalleri där varje människa är intressant, har ett psykologiskt djup.« | MAGNUS UTVIK, GOMORRON SVERIGE »Penny är fenomenal på att med små medel och bedrägligt lugn leda läsaren längre och längre in i intrigen. Tycker man om PD James och Donna Leon, njuter man garanterat av Louise Pennys Gamache-serie.« | VÄSTERVIKS-TIDNINGEN Det är Vinterkarneval i Québec, bittert kallt och obeskrivligt vackert. Kriminalkommissarie Armand Gamache har kommit hit, inte för att delta i festligheterna, utan för att återhämta sig från en utredning som gått fruktansvärt fel. I den skenbara tryggheten inom det Litterära & Historiska sällskapet har ett mord begåtts. Augustin Renaud, en excentrisk historiker som ägnat sitt forskarliv åt att söka efter kvarlevorna av Québecs grundare, Samuel de Champlain, har hittats mördad. Samtidigt får Gamache oroväckande brev från samhället Three Pines, där den omtyckte bistroägaren Olivier nyligen dömdes för mord. »Det går inte ihop«, skriver Oliviers partner varenda dag. »Han gjorde det inte.« När det förflutna och nuet kolliderar måste Gamache återuppleva en fruktansvärd händelse från sitt eget förflutna innan han kan börja begrava sina döda. Begrav dina döda är den sjätte (fristående) boken i serien om kommissarie Armand Gamache. LOUISE PENNY är en kanadensisk deckarförfattare som översatts till ett trettiotal språk och sålt över tre miljoner böcker bara i Nordamerika. Hennes deckarserie - som fått henne att kallas en modern Agatha Christie - utspelar sig i Québec i Kanada, med kriminalkommissarie Armand Gamache som huvudperson. Louise Penny har vunnit The Barry Award, The Agatha Award för Bästa kriminalroman (fyra år i rad!) och Anthony-priset två gånger. »Louise Penny utövar sin magi och ger pusseldeckaren elegans och djup.« | THE NEW YORK TIMES »Den sjätte och sorgsnaste boken i den vackra och roliga kanadensiska deckarserien om människors ständiga tillkortakommanden och då och då uppflammande gudagnista.« | LOTTA OLSSON, DN, tipsar om deckare att byta julklappsböcker mot »Att läsa Louise Penny är som att titta på ett avsnitt av Morden i Midsommer, läsa Agatha Christie eller någon annan av de där underbara engelska deckarna som vaggar in oss i en skön känsla av trygghet och välbehag samtidigt som bestialiska brott begås.« | BOKMALEN »Med en sirlig och adjektivrik prosa skapar hon en sagostämning, Louise Penny. Dock pusslar författaren samtidigt ihop en spännande deckare.« | RAGNA FAHLANDER, SUNDSVALLS TIDNING »Sista tvåhundra sidorna slukade jag. Detta var Louise Pennys bästa hittills.« Betyg 5 av 5 | SNOWGLITTER »Jag njuter verkligen!« Betyg 4+ av 5 | BOKTOKIG »Det är verkligen en speciell stämning i Louise Pennys böcker. Jag tycker verkligen om dem.« | Bokstunder
Några av mina favoritdeckare just nu är Louise Pennys böcker om kommissarie Armand Gamache. Författaren har skrivit många böcker i serien, men endast ett fåtal är utgivna på svenska. Begrav dina döda är bok nummer sex och den har jag nyligen läst ut.

Det är två skeenden som beskrivs parallellt. I det ena är Gamache centralfigur, i det andra hans underordnade Jean Guy Beauvoir. Båda två hämtar sig från en traumatisk upplevelse i tjänsten där de var nära att stryka med. Gamache vilar upp sig i Québec där det är vinterkarneval. Men ett mord begås och Gamache blir ombedd att försöka lösa fallet genom att jobba lite undercover. Beauvoir är i Three Pines där bistroägaren Olivier nyligen blev dömd för ett mord på Eremiten. Det visar sig att fallet har frågetecken. Oliviers partner Gabri har pepprat Gamache med brev om detta varje dag. Beauvoir låtsas i sin tur vara i Three Pines för att vila upp sig, medan han i själva verket nystar i det gamla fallet. I slutet håller jag med baksidestexten om att det förflutna och nuet kolliderar. Gamache måste återuppleva det fruktansvärda innan han kan begrava sin döda.

Större delen av den här boken är tyvärr seg och långdragen. Det är inte förrän mot slutet storyn hettar till – med ovanliga förvecklingar och utvecklingar av de båda fallen, som visar sig hänga ihop. Den som håller ut till slutet blir inte besviken. Men vägen dit kan kännas lite lång. Karaktärer och främst miljöer är fint skildrade som vanligt. Det är bara berättelsen som dels hattar fram och tillbaka, dels går för långsamt framåt för att falla mig helt och hållet på läppen.

Mitt omdöme blir högt.