Fångad av hakkorset

A Mind in Prison
Bok av Bruno Manz
"Fångad av hakkorset" är en stark självbiografisk berättelse om en tysk pojkes uppväxt i Nazityskland. Uppriktigt och självutlämnande berättar författaren Bruno Manz hur han redan som barn blev övertygad nazist och hur han fortsatte att vara det under hela andra världskriget. Redan som elvaåring gick Bruno Manz med i Hitlerjugend, där nazistisk propaganda effektivt fostrade barnen in i Hitlerdyrkan, antisemitism och tron på den ariska rasens överlägsenhet. Trots att han stötte på kritiska röster behöll Manz sin övertygelse under hela kriget och tjänstgjorde hängivet i tyska armén. "Fångad av hakkorset" är en av de mest angelägna och välskrivna skildringarna om andra världskriget som någonsin skrivits av en tysk soldat. "Ett avslöjande dokument, gripande, till stora delar otäckt, samtidigt dramatiskt. Boken är ett självutlämnande vittnesmål om ett fruktansvärt och omänskligt system." Jönköpings-Posten
Från sin fars hjärntvätt till Hitler-Jugend vid elva års ålder till soldat i Luftwaffe vid Ishavsfronten till slutet på Tredje rikets historia. Tillbaka i Tyskland igen utbildade han sig inom matematik och fysik, och emigrerade senare med sin familj till USA där han fick arbete inom försvarsmakten.

Bruno Manz (1921-2015) tar oss med i hans liv, hans övertygelse om den världsomspännande judiska konspirationen, åren som soldat, en Adolf Hitler som ska rädda världen, men också tvivlet, ifrågasättandet och empatin (som inte fick stort spelrum). Och en övertro på den totala friheten, oskuldsfullheten och fredsälskandet i paradiset USA.