Bourgogne

Bok av Britt Karlsson
Bourgogne är ett av världens kändaste vindistrikt. Här tillverkas några av Frankrikes dyraste viner samt de mycket populära Beaujolais Nouveau. Det finns mängder av kända namn och producenter från detta område och det kan vara svårt att greppa. Denna guide ger läsaren en överblick över detta komplexa och älskade vin- och matområde.
Få vinområden är så mytomspunna och omtyckta som Bourgogne i Frankrike. Här tillverkas de omåttligt populära Beaujolais Nouveau-vinerna som lanseras med påkostade marknadsföringskampanjer över hela världen i november varje år. Dessa fruktiga och lättdruckna viner är raka motsatsen mot de småskaliga producenternas viner av högsta kvalitet. Bourgogne är ett mångfacetterat och komplext vinområde som alla som gillar vin måste förstå. Vinstilarna här har kopierats av många av världens vinländer.

Denna bok ger en bra överblick över vinerna och de olika producenterna. Den bryter ned området i mindre distrikt vilket gör det lättare att förstå. Författaren beskriver även områdets betydelse för franska matkultur. Härifrån kommer många kända maträtter, bland annat boeuf bourguignon samt många av Frankrikes mest omtyckta ostar.

Jag tycker att boken passar perfekt för nybörjare som inte kan något om Bourgogneviner. Boken fungerar perfekt som en inkörsport till regionenens viner. Den ger en bra översikt, men den som redan har kunskap om Bourgogne och vill gräva djupare bör välja en annan bok. Det bästa med denna bok är att författaren tar upp många småproducenter samt redogör i detalj för skillnaderna mellan de olika distrikten.