Stallo

Shapeshifters
Bok av Stefan Spjut
Sagor är inte bara för barn, det bevisar denna bok. Man får upp ögonen för en värld som alltid bara existerat bland fabler och myter, men för Susso och hennes familj är det en värld som sammanflätas med verkligheten. Den kan vara farlig att beträda, och Susso får känna på hur det är att vara förföljd.
Bland dom bästa böckerna jag läst. Extra plus att jag har vuxit upp i kommunen där den delvis utspelar sig.
Den svenska författaren Stefan Spjut öppnar trollens värld, och kittlar fantasin till läsaren. Man kan lätt låta sig ryckas med och kanske också börja tvivla på om man verkligen är ensam nästa gång man är i skogen.

Troll som tar barn är för de flesta en känd myt, en skröna som berättas för de små som lyssnar med stora ögon. I boken Stallo är troll som tar barn en verklighet. Ett barn försvinner på 70-talet från en stuga i skogen, där han och hans mamma spenderar sommaren. Mamman ser hur trollet tar hennes son, och förklarar detta för polisen. Hon blir inte trodd, och sonen återfinns inte.

Huvudpersonen i boken är Susso, som bor i norra Sverige och dras in i trollens värld tack vare ett foto som hennes morfar tog. Fotot är ett flygfoto taget i Sareks nationalpark, och föreställer en björn. Björnen har något på ryggen, och Susso försöker ta reda på vad det är. Kan det vara ett troll, och kan det ha något att göra med pojken som försvann på 70-talet?

Språket i boken är anmärkningsvärt, och som läsare blir man fångad från första sidan. Boken är skriven på ett alldagligt sätt, med alldagliga personer, men plötsligt står läsaren inför en minst sagt ovanlig situation. Själv var jag ofta tvungen att stanna och läsa om stycken, för att verkligen förstå vad jag läst för att det var så overkligt mitt i det verkliga.