De kallar mig Solvallamördaren

Bok av Janne Raninen och Ivar Andersen
"Jag vill berätta hur jag gick från att vara ett oskyldigt barn till att bli dömd för två mord. Samtidigt vill jag visa att det finns en väg ut, hur djupt i skiten man än sitter." I ett slitet miljonprogramsområde i förorten Jordbro, söder om Stockholm, växer Janne Raninen upp. En dag blir han vittne till att hans mamma brutalt misshandlas av sin partner i hemmet. För att ta sig ur misären börjar Janne snatta och göra inbrott. Snart eskalerar det till langning, rån och slutligen mord. Inget döljs eller förskönas i självbiografin De kallar mig Solvallamördaren. Janne berättar både om det omtalade dådet på travbanan, som han begick som 20-åring, och mordet på hans barndomsvän, som skedde i efterdyningarna av det spektakulära Arlandarånet. Boken ger en skrämmande och fascinerande inblick i den kriminella världen. Janne berättar också om sin roll i den beryktade hiphopgruppen Kartellen, om livet bakom murarna och om vägen tillbaka till ett liv i frihet.
"De kallar mig Solvallamördaren" är Janne Raininens självbiografiska historia. Genom boken får man följa Jannes uppväxt i förorten. En uppväxt som kantas av svårigheter men också av gemenskap och vänskap. Jannr skildrar en starkt "vi mot dom känsla" där man förväntas ställa upp för sina vänner i vått och torrt även om det innebär att begå brott och skada andra.

Jag tyckte att boken var bra. Det är spännande att följa Jannes resa genom livet. Jag kunde dock uppleva att det blev lite mycket upprepningar av fester, fylla, stölder och fängelsevistelser men en klart läsvärd bok.