Morden på Smögen, #1

Strandsittaren

Bok av Anna Ihrén
Dennis Wilhelmson tar tjänstledigt från polisen i Göteborg och åker upp till barndomsön Smögen för att bearbeta den livskris han gått igenom under våren. Men sommaren blir inte så lugn och harmonisk som han planerat. En ung man hittas död i Smögens hamnbassäng och en gammal vän till honom försvinner spårlöst. Ofrivilligt dras han in i Sotenäsets mest uppmärksammade mordutredning någonsin. Han lär känna polisaspiranten Sandra Haraldsson. Sandra är ung ambitiös och rättfram och på något sätt når hon fram till honom och sakta men säkert börjar hans inre läkas. Vad han inte vet är att släktforskaren och svenskamerikanen Anthony har hittat berättelser och människor i Smögens historia som kommer att påverka hans framtid för alltid. Strandsittaren är första delen i serien "Morden på Smögen".
Strandsittaren är en underhållande och lättläst deckare där historien studsar igång omedelbart med en död man i hamnbassängen och ett misstänkt försvinnande. Poliserna Dennis och Sandra kopplas in för att utreda händelserna. Jag gillar polis-duon Dennis och Sandra som utgör ryggraden i berättelsen och ju mer man läser i boken desto mer får man lära känna dessa personer. Det cirkulerar även en stor mängd andra personer i omgivningen och i utredningen och jag kan tycka att det är lite svårt att hålla reda på alla och få grepp om dessa men jag tänker att det ger sig när man kommer längre in i boken eller kanske till och med i kommande böcker i serien. Händelserna, omgivningarna och personerna i boken är väldigt detaljrika och beskrivande vilket gör att det är enkelt att känna sig "på plats" i boken och att man befinner sig i händelsernas centrum.

Den finns en liten sidohistoria i boken som jag tycker hemskt mycket om. Det är när författaren tar oss tillbaka till 1800-talets Sotenäs och låter händelser från den tiden snirkla sig in i den nutida berättelsen. I samband med det får vi även lära känna den underbara svensk-amerikanen Anthony som är på Västkusten för att släktforska. Anthony blev en av mina favoriter i boken vid sidan av Dennis och Sandra.
Äntligen har jag läst ut denna bok och måste säga att den var riktigt bra och spännande! Gillar ni deckare som utspelar sig i skärgården så kan starkt rekommendera denna 🌸

Språket är bra och karaktärerna är många men går väldigt lätt och hänga med i svängarna. Slutet bjuder på ett wow moment som är värt att vänta på! Jag ger boken 4 av 5 i betyg 🌸
Dennis Wilhelmson tar tjänstledigt från polisen i Göteborg och åker upp till barndomsön Smögen för att bearbeta den livskris han gått igenom under våren. Men sommaren blir inte så lugn - en ung man hittas död och en gammal vän försvinner spårlöst. Tillsammans med polisaspiranten Sandra Haraldsson dras han in i mordutredningen.
Denna första bok i serien 'Morden på Smögen' innehåller många tillbakablickar och en hel del bakgrund, ibland mycket att ha ordning på --- men, samtidigt är den välskriven och man lockas hela tiden vidare av intriger, miljöbeskrivningar och man blir lite hungrig av matbeskrivningarna.
Jag rekommenderar boken och serien, gärna i följd.