En blomma i Afrikas öken

Desert Flower
Bok av Waris Dirie
Waris Dirie är född i Somalia. På sin tolvårsdag ska hon giftas bort med en äldre okänd man. Hon väljer istället att fly till Mogadishu och lyckas sedan ta sig vidare till London. Där får hon jobb som piga hos den somaliska ambassadören. En dag blir hon upptäckt, och livet som fotomodell förändrar hennes liv.
Denna bok läste jag för väldigt många år sedan. Jag minns att jag satt på flygplanet från Luleå till Stockholm, boken slukade hela min uppmärksamhet och jag sträckläste den, sedan var jag tvungen att köpa del 2 innan jag åkte hem.
En intressant bok om könsstypning. Skriven ur författarens egna upplevelse . Hon växte upp i Afrika och skulle giftas bort. Men flydde för hon ville något annat i livet.
Hemsk beskrivning om denna förgripelse på barn.
Men ett uppvaknande och tänka till .
Sedermera blir denna kvinna en modell och försöker förhindra detta i sitt land .
En sannskildring om författarinnans från barndomen i Afrika till vuxen modell i Europa.
Mycket spännande dramatisk och ibland otäck berättelse om barndomen men blir seg och tråkig när det kommer till Europa och välbetald modell. Läsvärd och vänder sig till en kvinnlig publik.
Extremt gripande bok som handlar om en ung kvinnas livsöde samtidigt som den belyser hur normalt det vi ser som omöjligt är i en annan del av världen.
En fantastisk och fängslande självbiografi om Waris Diries liv. Om hennes uppväxt i en nomadfamilj i Somalia och däribland hennes erfarenheter av könsstympning och bortgifte, innan hon lyckas fly till London och upptäcks som fotomodell. En bok som jag bär med mig flera år efter att jag läste den, jag rekommenderar den varmt.
Denna bok samt " ökenblomman återvänder" läste jag för länge sen men de står kvar i min bokhylla och i mitt minne. Vilket livsöde! Helt enormt att man kan resa sig efter dessa upplevelser.De är skriva så fint att man känner sig som om man vore där och upplevde detta tillsammans! Rekommenderas varmt!
En fängslande bok som tar med oss ut i Afrikas öken. Skriven om en ung, modig och stark kvinna som kämpar mot alla svårigheter som kommer emot henne. Här får man verkligen upp ögonen för hur livet är för somaliska människor, och då särskilt om de övergrepp som sker mot kvinnor och flickor. Om könsstympning som görs på unga flickor som traditionsenligt ska ske när flickor kommit in i tonåren. Men detta är inte fallet för Waris Dirie. En bok som får en att känna många känslor på en och samma gång. Hade svårt att lägga ifrån mig boken.