Ett ohyggligt avslöjande (En kommissarie Gamache-deckare)

The Brutal Telling
Bok av Louise Penny
En septembermorgon skakas den lilla byn Three Pines av en chockerande upptäckt. På Oliviers bistro - den naturliga knutpunkten för det fridsamma livet i byn - påträffas liket av en äldre man, dödad genom ett våldsamt slag mot bakhuvudet. När kommissarie Armand Gamache anländer till platsen konstaterar han till sin förvåning att ingen tycks ha en aning om vem den döde mannen är. En märklig omständighet i denna slutna värld där alla känner alla. Någon ljuger - frågan är bara vem. Sakta men metodiskt börjar Gamache och hans kollegor bana sig en väg genom de lögner som döljer sig under den förrädiskt idylliska ytan. Sökandet leder dem så småningom ut i den täta skogen som omger Three Pines, och vid slutet av en slingrig stig väntar en häpnadsväckande hemlighet. Ett ohyggligt avslöjande är den femte, helt fristående boken om kommissarie Gamache. LOUISE PENNY är en kanadensisk deckarförfattare som översatts till ett trettiotal språk och sålt över tre miljoner böcker bara i Nordamerika. Hennes deckarserie, som fått henne att kallas »en modern Agatha Christie«, utspelar sig i Québec i Kanada med kriminalinspektör Armand Gamache som huvudperson. Louise Penny har vunnit The Barry Award, The Agatha Award för Bästa kriminalroman (fyra år i rad !) och Anthony-priset två gånger. »Louise Penny utövar sin magi och ger pusseldeckaren elegans och djup.« | THE NEW YORK TIMES »Fascinerande miljöer och intressanta trovärdiga människoskildringar.« | KULTURBLOGGEN
En författare som har blivit en favorit genom åren är Louise Penny. Hon är kanadensiska och skriver böcker med kommissarie Gamache i huvudrollen och den lilla byn Three Pines som miljö. Många skulle nog klassa hennes böcker som mysdeckare, lite i stil med Agatha Christie. Jag tycker att de på sätt och vis är mysiga, men de har en sorts torr humor och snudd på sarkasm som Agatha Christies böcker inte har. Ett ohyggligt avslöjande är den femte boken i serien.

På bistron i den lilla byn hittas ett lik. Det är en äldre man som ingen känner igen. Han är helt klart mördad. Kommissarie Gamache tillkallas och försöker inte bara hitta mördaren och motivet utan mannens identitet. Det visar sig att inte bara en person i Three Pines ljuger utan flera. Ett HBTQ-tema går igenom hela serien, för övrigt. I den här delen är det mer centralt än tidigare.

Jag tycker att författaren mer och mer hittar sin unika stil och skriver allt bättre böcker. Just den här boken har flera bottnar och teman, bland annat lojalitet. Mot slutet blir det lite segt. Totalt sett får boken ändå ett högt omdöme.