Det gäller livet

Bok av Johanna Palmström och Moa Elf Karlén
“Det gäller livet : en biografi om Gudrun Schyman” är en välskriven bok om en av Sveriges mest färgstarka och betydelsefulla politiker genom tiderna. Författaren Johanna Palmström skildrar hela Schymans politiska resa från Simrishamn till det nya partiet Feministiskt initiativ samt hennes roll som partiledare för Vänsterpartiet. Boken belyser Schymans betydelse för svensk politik, jämställdhet och feminism.
7 utgåvor
Välj utgåva
Det gäller livet : en biografi om Gudrun SchymanSvenska - Inbunden
ISBN: 9789173437172
Det gäller livet. Del 3 - Hej feministSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789173438544
Det gäller livet. Del 2 - En ny tid, en ny vänsterSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789173438438
Det gäller livet : en biografi om Gudrun SchymanSvenska - Pocket
ISBN: 9789173438629
Det gäller livetSvenska - E-bok
ISBN: 9789173437189
“Det gäller livet : en biografi om Gudrun Schyman” är en mycket intressant skildring om en av Sveriges mest färgstarka politiker genom tiderna - Gudrun Schyman. Författaren och journalisten Johanna Palmström skildrar Schymans politiska resa från Simrishamn till Feministiskt initiativ via riksdagen och som partiledare för Vänsterpartiet. Resultatet är ett mycket beskrivande porträtt av en av svensk politiks viktigaste personer.

Alla vet vem Gudrun Schyman är. Hon är överallt och hörs och syns. Det är omöjligt att ha undgått hennes starka politiska åsikter, stundvis kontroversiella handlingar, skandaler och dramatik. Hennes röda läppar är hennes signatur likväl som hennes politiska skicklighet. Som än av vänsterpolitikens starkaste personligheter har hon format ett nytt parti samt banat vägen för vänster. Hennes starka personlighet och djupa politiska engagemang har gett henne lika många fiender som beundrare. För många feminister är hon en ikon som hyllas oavsett partitillhörighet. Många känner till henne, men desto färre känner henne på djupet.

Denna biografi är en mycket omfattande bok som för första gången går in på djupet i Gudruns liv. Den berättar om hennes resa genom livet som politiker som börjar med folkrörelser och sedermera som kommunfullmäktig i Simrishamn. Därefter tar hon klivet in i Sveriges riksdag för att senare bli partiledare för Vänsterpartiet 1993. Därefter startar hon det feministiska partiet F! - Feministiskt Initiativ. Boken tar också upp många händelser från Gudruns privatliv, exempelvis den TV-sända förlossningen och alkoholproblem. Boken hade kunnat handla enbart om fakta om Gudruns liv eftersom det är så intressant, men den går djupare än så. Den analyserar bland annat det faktum att ett feministiskt parti behövs i vad som enligt många är världens mest jämställda land.

Oavsett politisk hemvist och vad man tycker om Gudrun Schyman rekommenderar jag att läsa denna biografi. Den handlar om hennes liv, men är samtidigt en viktig skildring av svensk politik och det svenska samhället. Schyman vågade ta risker och lyckades ta sig till den politiska toppen. Mot alla odds blir hon som kvinna partiledare och en av Sveriges främsta opinionsbildare. Det är en otroligt välskriven bok som är svår att lägga ifrån sig.