Bara du

Bok av Ninni Schulman
Klaustrofobisk relationsrysare i samtiden Den populära deckarförfattaren Ninni Schulman har skrivit en drabbande spänningsroman med hög igenkänningsfaktor. Om vårt behov av att vara både omhändertagna och behövda i en tid som hyllar frihet och självständighet. Det är en stark historia om ensamhet och kärlek, beroende och besatthet. Pål arbetar som spärrvakt i Stockholms tunnelbana. Efter några tunga år är han redo att möta kärleken igen. Iris är frilansande formgivare och lever singelliv med alla dejtingappar ett klick bort. Men hon är trött på ensamheten och har länge letat efter den perfekte mannen, han som älskar henne på riktigt och inte lämnar henne hur besvärlig hon än är. Till slut hittar de varandra. Pål är alldeles underbar och ibland får Iris nästan för sig att han känner henne bättre än hon själv gör. Han verkar alltid veta precis vad hon behöver. De tillbringar alltmer tid tillsammans och försakar allt annat. Till slut börjar vännerna undra om allt verkligen är som det ska. Det är det inte. I själva verket är de på väg mot en katastrof. "Det här är en mycket skickligt genomförd bladvändare, både tänkvärd och isande kuslig." BTJ
Boken Bara du av Ninni Schulman gav jag bort, lånade och läste över en helg.

Två unga människor möts. Pål, som arbetar som spärrvakt i tunnelbanan, och Iris, frilansande formgivare. De är ganska olika, men ändå dras de mot varandra. Pål har ett tungt förflutet, vilket även Iris har. Och båda är de trötta på ensamheten. Boken skildrar hur dessa två, till synes det perfekta paret, möts liksom efteråt. Läsaren förstår att något fruktansvärt har hänt. Ändå lever åtminstone jag i spänd ovisshet ända till slutet.

På bokens omslag anges att det är en spänningsroman. Det här är en riktigt bra psykologisk thriller. Författaren bygger skickligt upp en obehaglig stämning, från det som verkar vara sunt och normalt till det helgalna. Personbeskrivningarna är så realistiska att både man och kvinna verkar helt normala. Men en av dem är definitivt tokig. Jag slukade verkligen boken och det var tur att jag hade lediga dagar så jag kunde göra det. Heja Ninni Schulman!

Mitt omdöme blir det högsta.
Ensamhet, kärlek och besatthet.
Boken handlar om Iris och Pål. De finner varandra och inleder ett förhållande. Pål verkar ibland känna Iris bättre än någon annan. De går helt upp i förhållandet, kanske är det inte så fantastiskt?
Jag fastnade direkt i denna bok och på bara några dagar läste jag ut den. En riktigt läskig spänningsroman som lätt hade kunnat hända vem som helst i dagens samhälle. Korta kapitel och en historia berättad ur två perspektiv gör spänningen extra pepprig.