Mischling

Bok av Affinity Konar
År 1944 kommer tvillingsystrarna Pearl och Stasha till Auschwitz med sin mamma och morfar. De sätts i Mengele Zoo, nazisternas mänskliga experimentverkstad med tvillingar. Flickorna upplever förskräckliga fasor och de personligheter de en gång har delat klyvs nu i två: Pearl blir ansvarig för det sorgliga, det goda och det förflutna. Stasha får stå för det roliga, det vildsinta och framtiden. På vintern försvinner Pearl. Stasha sörjer tvilling, men håller fast vid tanken att Pearl fortfarande lever. När lägret befrias av Röda armén ger hon sig ut genom Polens förödelse för att hitta Pearl och försöka forma sig en framtid.
Mischling av Affinity Kornar
------------------------------------------------------------

Boken handlar om två systrar, Pearl och Stasha, som kommer till Auschwitz 1944. Eftersom flickorna är tvillingar blir de intressanta för lägrets doktor, den ökände Joseph Mengele. Flickorna hamnar i Mengeles zoo som är den mänskliga exprimentverkstaden för tvillingar. Vi får följa flickornas vistelse i detta helvete på jorden där en av dem blir mer exprimenterad med än den andra. Vi får också följa deras vardag i lägret och hur de utnyttjar sina olika styrkor och svagheter för att överleva. Deras personligheter klyvspå grund av det fruktansvärda de upplever. Pearl blir ansvarig för det sorgliga, det goda och det förflutna. Stascha tar hand om det roliga, det vildsinta och för framtiden. En dag försvinner Pearl, Stasha sörjer sin tvilling och känner sig halv men håller fortfarande fast vid tron att Pearl är vid liv. När Auschwitz befrias 1945 ger Stasha sig ut i ett krigshärjat Polen för att hitta sin syster. Lever Pearl fortfarande och kommer de två systrarna återförenas?

Boken är intressant och spännande, bitvis är den grym i sina skildringar av Mengeles experiment. Berättarperspektivet växlar i boken och vi får följa de båda flickornas tankar och handlingar. Språket är bra och som läsare befinner man sig i lägret tillsammans med fångarna. Jag rekommenderar varmt denna bok.