Theos Pompeji

Bok av Kim M. Kimselius
Den här ungdomsromanen är en serie som handlar om två ungdomar, Theo och Ramona, de möts år 79 i Pompeji och det blir upptakten till en lång vänskap. Innan de möts är det Theo det handlar om, hur de levde på den tiden och att det var vanligt att familjer hade slavar.
2 utgåvor
Välj utgåva
Theos PompejiSvenska - Inbunden
ISBN: 9789197626071
Theos PompejiSvenska - E-bok
ISBN: 9789186485016
Denna ungdomsbok börjar år 79 i staden Pompeji. Nere vid hamnen sitter pojken Theo, och tittar ut mot havet där fartyg är på väg med slavar. Han ser hur en man sparkar på en gammal slav och sedan bara låter honom ligga kvar på gatan. Theo går fram till mannen och hjälper honom upp, tar med honom till sitt hus och gömmer honom där. När han frågar en av familjens egna slavar, Poltia, att hjälpa honom, ser hon att den gamle mannen är hennes egen far.

Theo är en snäll och omtänksam kille som behandlar familjens slavar väl, något som hans syskon inte gör. De är ofta hårda och krävande och då särskilt mot Poltia.

När Theos mamma upptäcker att han och Poltia har gömt hennes far blir hon arg och skickar honom till sin syster Faustina. På vägen möter han en sierska som berättar att han kommer stöta på många faror och öden. Han kommer även att träffa en underbar människa som kommer att ta med honom på äventyr. Theo glömmer snart bort kvinnans ord, men en dag hittar han en okänd flicka liggande på ett stengolv. Hon säger att hon heter Ramona och nu minns han sierskan ord igen.

Som alltid när Kim M. Kimselius skrivit en ungdomsbok är den läsvärd, spännande och passar lika bra för vuxna.