Ru : roman

Bok av Kim Thúy
"Ru" betyder "vaggvisa" eller "att vagga" på vietnamesiska, men även "bäck" på franska. Det är också titeln på Kim Thúys rosade självbiografiska roman som kan beskrivas som en rännil av minnen som slingrande letar sig fram från barndomen i krigets Sydvietnam till livet i exil i Kanada, via flykten i båt över Siambukten, tiden i flyktinglägret i Malaysia, återkomsten till Vietnam som vuxen och moderskapets glädje och vånda. Thúy bekymrar sig inte om kronologi utan följer sin inre logik där slutackordet i varje minnesfragment får bilda upptakt till nästa, vilket skänker berättelsen en egensinnig och spontan rytm, som man som läsare villigt vaggas in i. Allt är skildrat med både humor och allvar och en osviklig blick för vardagens små detaljer, som i efterhand kan visa sig livsavgörande. När den här korta boken är slut har världar vi inte visste fanns öppnat sig. Kim Thúy föddes i en välbärgad familj i Sydvietnam, upplevde kriget och Nordvietnams maktövertagande och lämnade Vietnam som båtflykting när hon var tio år gammal. I dag är hon sedan trettio år bosatt i Montreal med sin make och deras två barn, men har flera gånger återvänt till hemlandet. Kim Thúy har arbetat som översättare, advokat och krögare. Ru är hennes debutroman. Boken har fått ett fantastiskt mottagande både i Quebec och i Europa. I november 2010 tilldelades Kim Thúy Kanadas främsta litteraturpris, Governor General's Award. Ru nominerades även till litteraturpriset Prix des cinq continents de la Francophonie och tilldelades det franska Grand Prix RTL-LIRE 2010. Sekwa har gett ut ytterligare två romaner av Kim Thúy: Mãn (2013) och Vi (2016). Under hösten 2018 släpps Kims kokbok om vietnamesisk mat: Smaker från Vietnam - en familjehemlighet. Kim Thúy är en av fyra slutkandidater till Den Nya Akademiens Litteraturpris 2018! "Sida efter sida i ett antal kärleksfulla, dramatiska och komiska fragment låter hon sina minnen träda fram med en otrolig kraft. En författares kraft." VSD
Ru är en hjärtskärande berättelse om en föränderlig identitet: som vietnames, som amerikan, som kandensare, som flykting, som invandrare.

Om språkets vikt, att förlora sitt modersmål och hitta tillbaka till det.

Om befolkningens perspektiv på Vietnam-kriget. Hur det påverkade civila, om alla hemskheter som skedde.

Om ärr: både egenvållade och från andra.

Tunn men tung. Korta livsöden som är så viktiga.

Underbart poetiskt språk.

Kort sagt: fantastisk bok.
Förra året läste jag ”Vi” av Kim Thúy en vacker, poetisk och underbar läsupplevelse. Ru, debutromanen, är inte sämre, det är en ren njutning att läsa! Vanligtvis plöjer jag böcker men de här vill jag bara läsa sakta.

.

Tänk att kunna skriva som Kim Thúy wow ! Uppskattar även, som alltid, när författare lyckas med... ”Less is More” på väldigt få sidor lyckas Kim Thúy fånga alla våra sinnen och bygga en historia sprängfylld med känslor och tankar.

.

Kim Thúy kom till Kanada som båtflykting från Vietnam, hon skriver självbiografiskt växlar i tid och rum och knyter snyggt ihop sin historia. Väldigt intressant och som sagt...en helt underbar bok.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️