Väggen

The Wall
Bok av Marlen Haushofer
En kvinna ska tillbringa några dagar i en stuga i bergen med sin kusin och hennes man. Strax efter att de kommit fram, åker paret till närmaste by men de kommer aldrig tillbaka. När kvinnan går ut för att leta efter dem, stöter hon emot en osynlig vägg, bakom vilken allt är dött - djur, människor, allt stelnat som vore de statyer. Kvinnan förstår att en katastrof har drabbat världen och att hon är den enda överlevande. Eller är det tvärtom? I sin mångbottnade klassiker, beskriver Haushofer en kvinnas hårda och spännande kamp för att överleva. Väggen, som filmatiserades 2012 och blev en stor succé i Europa, utkommer nu i nyöversättning som första bok i Thorén & Lindskogs moderna klassikerserie. Marlen Haushofer föddes 1920 i Frauenstein i Österrike. Hon skrev ett femtontal romaner och novellsamlingar, där Väggen intar en central plats. Hon dog 1970 och älskas idag av läsare i Sverige och över hela världen. »Idag är Haushofer en levande klassiker « Steve Sem-Sandberg, DN »De jag känner som läst romanen verkar inte vara desamma efteråt. Någonsin« Boktipset.se
En kvinna följer med sin kusin och hennes man till en jaktstuga, men helt plötsligt är de borta och när hon vaknar upp dagen efter bestämmer hon sig för att leta efter dem. Men hon kommer inte dit, det är en ogenomskinlig vägg som står i hennes väg.

Hon går tillbaka till stugan och bestämmer sig för att försöka överleva. Hon får snart sällskap av hunden Lo, en katt och en ko och får ett liv som verkligen skiljer sig från sitt gamla liv.

Ännu en bok som jag stiftat bekantskap med tack vare min litteraturvetenskapskurs. En författare jag inte kände till, men hon är tydligen en av de mest lästa författarna från Österrike.

Jag vet inte riktigt vad det är, men det är något som tilltalar mig med boken. Den känns simpel men ändå mäktig på något sätt. Texten är skriven i ett enda långt flöde och saknar kapitel. Det är både genialt och störigt. Huvudpersonen är en kvinna som gång på gång överträffar sig och visar att hon klarar sig själv i vildmarken. Inspirerande och imponerande och även om jag inte är villig att offra mitt liv och ge mig ut i vildmarken så får jag mig ändå en tankeställare om vad som är viktigt här i livet.
En väldigt, väldigt annorlunda bok. De få sidorna kräver sin tid och jag vill gärna kalla det mindfullnessreading.

Boken har inga kapitel och som läsare följer du en namnlös kvinna i hennes vardag efter att ha blivit ”inspärrad” av en osynlig vägg. Som sällskap har hon en katt, hund och en ko.

Många har känt sig klaustrofobiska när de läst boken och kanske är det rädslan över att bli lämnad ensam med sig själv och sina tankar.