Mellody Looh-trilogin, #1

Mellody Looh – Födelsemärket

Bok av Gabriella P. Kjeilen
Vad gör du om du en dag får lära dig att du inte är den du trodde ... och den du egentligen är kanske inte är den du vill vara? Märket på Erikas hals har alltid fått henne att känna sig annorlunda. När hon får veta att jorden inte är hennes hem och återvänder till planeten Lavida, en planet befolkad av varelser hon bara trott fanns i sagorna, hoppas hon på att äntligen få passa in. Men trots att hon har formskiftarnas märke verkar det inte vara det hon är. Krafterna hon bär inom sig är allt för mörka. Dessutom dras hon till en av de förvisade vampyrerna. Hon kastas in mitt i en uråldrig strid mellan ont och gott där det är svårt att skilja vän från fiende, med ett öde som väger tungt på hennes axlar. De vill att hon väljer sida. Ett val som visar sig vara svårare än hon trott. Mellody Looh - Födelsemärket är Gabriella P. Kjeilens debutroman och första delen i fantasyserien om Mellody Looh. "Mellody Looh är en fartfylld, fantasieggande berättelse om kampen mellan ont och gott och den egna kampen inom den enskilda människan." - Sofie Trinh Johansson, författaren bakom Halvblodstrilogin. "Gabriella håller högt tempo och backar inte för starka känslor. Det gör boken svår att släppa!" - Kristina Hård, författare, föreläsare och lektör. "Jag trodde alla varianter på vampyrer var uttömda, men icke! Gabriella P. Kjeilen har hittat en egen vinkel även om vampyrerna bara är en bit i det stora pusslet. Helt klart är att det är en bok med extra allt, hög fart, en början med inslag av magisk realism som övergår till en känsla av parallella världar med flera planeter som det teleporteras mellan. Det är den klassiska kampen mellan gott och ont, profetior och svåra val för den enskilda individen." - Annah Nozlin, författare
En rätt mörk och spännande berättelse som förnyar myten om vampyrer och skiftade.
Kunde väl känna ibland att Mellody kändes lite väl naiv i vissa fall för att ha varit med om så mycket i sitt liv både innan och efter hon tappade minnet. Mycket intressant berättelse och jag kommer definitivt fortsätt med serien.
Så roligt att läsa en svensk fantasybok som dessutom utspelar sig i mitt Jönköping.
Har jag hittat en ny favorit författare? Det kan du fethaja att jag gjort!

Bland de bättre fantasy böcker jag läst, och det är en hel del. Gabriella P. Kjeilien är orsaken till att jag läser svensk fantasy i hopp om att hitta samma guldkorn som denna. Kommer helt klart läsa allt som denna författare ger ut. Släpper hon en servett med lite text kan du räkna med att jag kommer vilja ha den. Hon är helt enkelt den bästa fantasy författare som Sverige har.

Denna bok innehåller allt jag tycker om, vampyrer, skiftare, magi, en annan värld med intriger intriger intriger. Språket är så otroligt vackert att man sugs in i historien av vips har man läst 100 sidor och det känns som bara några minuter har gått (när i verkligheten är mycket längre). Har sedan tidigare läst hennes bok Magin vaknar och kan säga att den här boken var till och med bättre. Det som jag saknade i Magin vaknar fick jag här, det vill säga mer kärlek (och vampyrer, gör vem gillar inte vampyrer liksom?). Kemin mellan Mellody och Triton är så stark att man verkligen kan känna den. Jag är alltid en sucker för killar (obs! Endast i böcker, vill inte ha i riktiga livet) som säger att de inte har känslor men så kommer den där speciella tjejen som vänder upp och ner på allt. Det är ju bara 1000 gånger bättre att det är en vampyr också.

Tycker om även sjukt mycket om huvudkaraktären Mellody. Gillar att hon har problem med att kontrollera sina krafter samt att hon har humörsvängningar som heter duga. Jag har inga problem med att läsa från hennes syster Rose perspektiv men alltid när dom dyker upp så saknar jag Mellody berättar röst. Inget fel på Rose, jag är bara mer involverad i Mellody.

Själva historien om vad Mellody verkligen är var sjukt spännande och jag ska vara ärlig att jag blev riktigt chockad över slutet. Då sjukt glad över att jag köpte hela serien samtidigt så jag inte behöver vänta på nästa del. Behöver dock läsa klart några andra biblioteks böcker innan jag kan ta upp del två. Kanske om jag gömmer dom så gör det inget att nästa del åker högre upp på min att läsa lista. Om jag inte ser dom så finns dom inte.
Redan efter några sidor hade Födelsemärket fångat min uppmärksamhet och fått den att stanna med sin väldigt händelserika handling. Det var förtryck som gjorde en riktigt frustrerad och förbannad. Det var karaktärer man ville veta mer om, andra man ville smälla till eller ruska om. Och allt det var omringat av alla sorters varelser och formstiftare, och ett spännande världsbygge.

Det enda som drog ner mitt betyg lite var att några av de spännande händelserna gick över väldigt fort. Jag hade velat hinna känna lite mer innan de tog slut. Men utöver det blev jag glatt överraskad av Födelsemärket, och slutet fick mig att stirra på sista sidan och undra varför nästa sida helt plötsligt var tom. Jag ville ju veta mer, läsa mer!