Trilogin Minnenas skuggor, #1

Minnenas skuggor

Bok av Kai Bruno
Jarl flyr smärtan och kastar sig ut genom fönstret på sjunde våningen under en semesterresa i Köpenhamn. Bakom den desperata handlingen ruvar familjehemligheter. Sakta väcks de upp, men inte bara i vardagen. De speglas i drömmarna, i upplevelser nära döden, bortanför medvetandets gräns. Vi följer hur Jarls familj splittras, hur minnena lever som skuggor bakom dem. Fast det finns också en längtan, tillbaka till tiden när de var en familj, till att mötas igen. Och vissa ögonblick är avgörande. Som genom ett eldprov bestäms om sjuka mönster ska brytas upp, eller slukas i känslans krater. Ytterst är berättelsen en skildring av gränsen mellan liv och död, när en människa står på kanten i valet av att existera eller gå under, i sökandet efter kärleken till livet. MINNENAS SKUGGOR är en känslosam och dramatisk berättelse som tar upp viktiga existentiella frågor. Hur destruktiva handlingar kan få genomslag genom flera generationer.
4 utgåvor
Välj utgåva
Minnenas skuggorSvenska - Pocket
ISBN: 9789198366297
Minnenas skuggorSvenska - E-bok
ISBN: 9789188703927
Minnenas skuggorSvenska - Pocket
ISBN: 9789188703026
Minnenas skuggorSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789198512953
Den här boken - Minnenas skuggor (första delen i en serie) av Kai Bruno gav mig både krypningar och rysningar! Den handlar om en familj där det förflutna ger hemska efterskalv och sprider sig vidare likt cancer. Även jag som läsare börjar tvivla på vad som är verkligt eller inte och hela tiden känns det som att ondskan kryper närmare då den får fritt spelrum eftersom ingen verkar kunna göra sig förstådd eller kan/vill prata om det. Finns det onda bara kollektivt i deras huvuden eller finns det även en parallell värld? Här handlar det verkligen om meningen med livet och om att stå på den yttersta kanten. Det är en riktigt, riktigt bra bok som jag hade velat lägga ifrån mig om jag bara kunnat, när jag väl börjat läsa den gick det inte att sluta trots obehags känslor som nästan fick mig att krypa ur skinnet ibland. Satt och sträckläste den i flera timmar.
Boken handlar om en familj med vissa dysfunktionella drag. Det är alkohol, psykisk ohälsa och suicid i familjen. Allt detta beskrivs med stor trovärdighet, känns som att han vet vad han skriver om.

Det finns hela tiden ett bra driv i boken som gör att man vill läsa vidare och ta reda på vad som händer i allas liv.

Boken är intressant, annorlunda och inte som någon annan bok jag läst tidigare. Jag gillar att man lär känna personerna ordentligt allt eftersom. Jag tycker också det är kul att man får följa dom över lång tid, över generationer.
Inslag av magisk realism som gör boken unik.

Slutsats: Rekommenderas!