Som stjärnor i natten

All the Bright Places
Bok av Jennifer Niven
en sällsynt rolig och fruktansvärt sorglig roman för unga vuxna, men egentligen skulle jag vilja sätta den i händerna på varenda människa. /.../ 'Som stjärnor i natten' är den bästa sortens ungdomsroman: den tar mänskliga känslor på allvar. Dagens Nyheter Alla är övertygade om att populära Violet Markey räddar skolans freak, Theodore Finch, från att hoppa, den där dagen uppe i skolans klocktorn men sanningen är egentligen en annan. Ända sedan hennes syster dog i en trafikolycka har Violets liv varit skevt. När hon lär känna Finch öppnas dörren till något nytt. En tillvaro där allt är möjligt som rymmer den djupaste sorgen och den största kärleken. Men samtidigt som Violets värld växer, börjar Finchs värld krympa. Som stjärnor i natten är en hjärtskärande roman om hopp och förlust, om att välja livet och om vem man vill vara. Men det är också en roman om kärlek som dyker upp när man minst anar det. Berättelsen om Violet och Finch går rakt in i hjärtat. Den är rörande, rolig, sorglig och helt i klass med 'Förr eller senare exploderar jag'." Ingalill Mossander, Aftonbladet Det är en sällsynt rolig och fruktansvärt sorglig roman för unga vuxna, men egentligen skulle jag vilja sätta den i händerna på varenda människa. /.../ 'Som stjärnor i natten' är den bästa sortens ungdomsroman: den tar mänskliga känslor på allvar. Lotta Olsson, Dagens Nyheter Jag har sällan, om någonsin, läst en så bra skildring av depressionens påverkan på en människas liv. De är så vackert och så sorgligt att jag nästan går sönder. ... den bästa och framför allt den starkaste boken jag läst på ganska länge. Enligt O Det är en udda roman som lyckas vara både rolig, förtvivlad och angelägen, om depression och psykiska sjukdomar och den värsta sjukdomen av dem alla: viljan att dö. ... Jennifer Niven faller inte för frestelsen att förenkla för långt. I stället skriver hon i en vresig, saklig ton, märkligt lätt och underhållande. Lotta Olsson, Dagens Nyheter
När Violet Marley och Theodore Finch träffas på kanten av skolans klocktorn ändras bådas liv. Alla tror att Violet har räddat Theodore från att hoppa, men sanningen är något helt annat. Sen Violets syster dog i en bilolycka har hennes liv inte varit som förut. Så lär hon känna Theodore och hon börjar se livet på ett nytt sätt, där allt är möjligt och som rymmer alla känslor en människa kan ha, från djupaste sorg till den största kärleken. Men samtidigt som Violets värld växer, börjar Theodores värld att krympa och snart händer det som inte får hända.
Denna bok är så fint skriven och rymmer så mycket känslor att det svämmar över. Den innehåller både mycket sorg och kärlek och visar upp det på ett fint sätt som för att visa att det är ok att känna allt och att känslor kan vara svåra att förstå och dela. Det varvas mellan de två huvudkaraktärernas perspektiv och texten är nästan som poesi när jag läser om deras tankar och känslor som får mig att känna allt möjligt, som att jag är där med dem. En bok jag starkt rekommenderar.
En fantastisk bok med mycket känslor. En viktigt ämnen som talas om. Bipoläritet och depression. En otrolig stark bok
En helt fantastisk bok som verkligen grep tag om mig på ett sätt som jag inte kan förklara. Handlar både om utanförskap och vänskap, om psykiskohälsa och om hur man ska kunna gå vidare efter att ha förlorat något man håller kärt. Kan verkligen rekommendera denna.