Julias superkrafter

Bok av Malin Roca Ahlgren
Andra terminen i sjuan drar igång och Julia och hennes klasskamrater Lisa och Alice har fått en ny lärare - Micke. Dessutom har tjejerna i 7C börjat med blickar och viskningar. Skolstarten blir inte som Julia hoppats, men med hjälp av en förstående pappa, erfarna lärare samt ett stöttande elevhälsoteam vänder det. Julia och skolan får lära sig att hon har speciella superkrafter. "Julias superkrafter" är en bok om Asperger eller högfungerande autism och den är tänkt som ett stöd till föräldrar och deras barn samt till skolpersonal. Julia sparkade på skåpdörren och mötte matteläraren Mickes blick. Han hade stannat upp och lagt en hand på hennes axel. Julia backade genast undan för att få bort handen. Micke la huvudet på sned. Julia kände det, hon visste det, hon såg det, fast hon inte tittade på honom. Hon var van. Ingen fattade nånting.
Jag gillar verkligen boken! Jag kan verkligen känna igen mig i Julia och förstår verkligen hennes känslor. Jag har ju själv Högfungerande Autism. Jag tror att även om man inte har en diagnos kan man förstå hur Julia känner sig och att det är väldigt jobbigt.
Språket är bra och jag gillar de beskrivande illustrationerna i boken väldigt mycket.
En av Sveriges viktigaste och bästa bok om Högfungerande Autism/Asperger.
Jag är glad att det är en skönlitterär bok, eftersom det kan vara jobbigt att läsa tunga/tjocka böcker för oss med diagnoser. Då passar en skönlitterär bok bättre än en facklitterär bok!