Vända världen rätt

Holding Up the Universe
Bok av Jennifer Niven
Av författaren till Som stjärnor i natten Alla tror att de känner Libby, hon som en gång utnämndes till Amerikas fetaste tonåring. Men har någon sett förbi hennes kropp till personen inuti? När hon nu börjar skolan igen efter år av hemundervisning, ska hon visa alla vem hon är - någon som gör precis vad hon vill. Alla tror att de känner Jack också. Kaxiga Jack, som ändå alltid håller sig väl med alla. Det ingen vet är att Jack är ansiktsblind, han känner inte ens igen sina egna bröder. Och han intalar sig att ingen behöver veta hans hemlighet - bara han håller alla på avstånd. Sedan träffar han Libby. Jennifer Nivens nya roman är en rolig, romantisk och viktig berättelse om att bli sedda som dem vi verkligen är. "Redan i "Som stjärnor i natten" (2015) lyckades Jennifer Niven berätta om diagnoser så att de blev allmängiltiga. Vända världen rätt ... resonerar klokt kring utseendets betydelse och vad som händer när det förlorar sin mening." Lotta Olsson, Dagens Nyheter Sagt om Som stjärnor i natten: "Den är rörande, rolig, sorglig och helt i klass med Förr eller senare exploderar jag". Aftonbladet "Som stjärnor i natten är den bästa sortens ungdomsroman: den tar mänskliga känslor på allvar." Dagens Nyheter
Libby Strout är redo att gå tillbaka till skolan efter en lång tids frånvaro. Alla tror att de känner henne och vet hur hon är, men ingen av dom ser förbi hennes vikt och verkligen ser henne. Efter hennes mors död har hon fått stötta sin pappa mitt i all sorg. Men nu är hon redo att ge sig ut i livet igen, att få vänner och hon känner att hon kan klara allt.
I Libbys skola går Jack Masselin, en populär kille som alla gillar. Alla tror att de känner honom, men han bär på en stor hemlighet som han tungt bär på. Inte ens hans familj vet om det. Så han spelar ett falskt spel där allt verkar bra och försöker inte komma människor för nära. Allt går som planerat tills dagen han möter Libby. De blir indragna i ett grymt skämt som gör att båda hamnar i gruppsamtal och samhällstjänst. Båda är arga men blir förvånade, för ju mer tid de ser varandra upptäcker de att de har saker gemensamt. För ibland när du träffar någon ändras hela din värld.
En bok jag gillade väldigt mycket. Jag brukar ha svårt att läsa en berättelse där varje kapitel byter fokus till en annan huvudperson, men här fungerar det riktigt bra och det flyter på. Gillar verkligen huvudkaraktärerna och att jag får vara med i deras utveckling och få veta hur de tycker och tänker. En bok som jag rekomenderar.