Att skriva med glädje

Bok av Kim M. Kimselius
Med flera storsäljare och 15 års erfarenhet i bagaget, delar Kim M. Kimselius med sig av sina bästa knep för att lyckas som författare. Hon berättar om alla steg i skrivprocessen, från allra första början till det första utkastet och den färdiga produkten. Med hjälp av bokens tips och trix kan alla uppfylla sin dröm om att skriva en egen roman.
Kim M. Kimselius brukar i vanliga fall skriva underbara barn- och ungdomsböcker. Nu har hon även skrivit en faktabok om skrivandet och vad man ska tänka på när man skriver en bok. Hon berättar om hur det gick hur till när hon blev författare och debuterade 1997. Kim tar upp hur hon började skriva redan som liten och att hon tycker det är bra att använda post-it-lappar. På dessa skriver hon upp olika handlingar, ord, namn, kapitel, olika viktiga detaljer, karaktärer, årtal med mera. Hon skriver enbart ner stolpar, enstaka ord eller korta meningar, inga längre utläggningar.

Den här boken innehåller 62 kapitel som är korta och lättlästa. Kim ger läsaren många intressanta och bra tips om bra hjälpmedel och hur man bör strukturera upp sitt skrivande. Det Kim M. Kimselius vill berätta är att det man skriver ska kännas bra för en själv och det ska även komma från hjärtat.

Något annat hon vill trycka på är hur oerhört viktigt det är att gestalta händelser och miljöer. Karaktärerna bör även de vara väl beskrivna och verklighetstrogna. Hon berättar att hon själv först bara skriver på utan att tänka på stavningen. Det justerar hon när hon skrivit färdigt sitt manus. Hon är angelägen om att nästa kapitel inte behöver fortsätta där det föregående slutar. Man kan skriva om något helt annat, det viktigaste är att handlingen hör ihop och att alla pusselbitar finns på plats när boken är slut. Läsaren bör känna att de vill fortsätta att läsa när ett kapitel är slut. Bokens första meningar bör vara fängslande så ett intresse uppstår och det ska vara likadant med det sista kapitlet, då spänningen bör stegras.

Kim fortsätter att berätta hur viktigt det är att själv korrekturläsa sitt manus när det är färdigskrivet. Själv läser hon igenom sitt manus omkring tjugo gånger. Därefter skickar hon det till fyra olika korrekturläsare. Hon vill på det sätt eliminera så många fel det går. Kim berättar också att omslagsbilden är viktig och bör vara tilldragande. Hon vill verkligen påtala att det är mycket man måste tänka på om man vill ge ut en bok.

Jag tyckte det var väldigt intressant att läsa råd som Kim M. Kimselius tog upp i sin bok om skrivande. De som har tänkt skriva en bok har mycket glädje av dem. Även om alla tips inte passar, finns det ett flertal råd att spinna vidare på. För det är inte tänkt att alla måste ha samma skrivprocess som Kim har när hon skriver. För de som vill skriva eller skriver på en bok finns det mängder med böcker som ger bra råd och Kim M. Kimselius bok är en av dessa böcker som man bör ha i sin bokhylla.