Och mörkret föll

Bok av Madelene Lundvall
Ett stort oväder drar fram genom mellersta Sverige och skadar flera hus i dess väg. En blixt får ett träd att rasa in över en undangömd jordkällare som ruvar på den mörkaste hemlighet någon kan ens föreställa sig. Samma natt förändras Melindas liv för alltid, men när hon väl inser det är det försent. När Melindas bror, David, av misstag råkar öppna en portal som legat dold under en gammal jordkällare och hamnar i en främmande och ny värld kan ingen ens föreställa sig vilka krafter han just släppt lös. Eller vilken fara han försatt sin syster i utan att ens veta om det. Samtidigt dyker två mystiska unga män upp i Melindas liv. Trots deras olikheter, den ena exotisk och godhjärtad medan den andra är mörk och farlig, känner hon sig hjälplöst dragen till dem båda. När Melinda plötsligt kidnappas och hålls fånge i den andra världen börjar pusselbitarna sakta falla på plats, hon upptäcker sina speciella förmågor och får slutligen reda på sanningen om sitt förflutna. Med hemlängtan till tryggheten och drömmen om att fly, inser Melinda sina begränsningarna då landskapet styrs av blodtörstiga väsen, alla redo att ta en tugga av henne. Melinda har blivit en bricka i ett farligt spel och hon kastas mellan gott och ont. Kommer Melinda att klara sig hem med livet i behåll eller är hon förlorad till de mörka makterna för alltid? Det här är den första delen av: Och mörkret föll - trilogin.
4 utgåvor
Välj utgåva
Och mörkret föllSvenska - Okänt
ISBN: 9789188147318
Och mörkret föllSvenska - Pocket
ISBN: 9789188147219
Och mörkret föllSvenska - E-bok
ISBN: 9789188795618
Och mörkret föllSvenska - Pocket
ISBN: 9789188795601
Och mörkret föll är första delen i en serie om sex böcker. I första boken får vi följa Melinda som en natt blir bortförd till en helt ny värld via en portal. Den portalen skapades under en natt då ett riktigt oväder var över staden, och en blixt slog ner i ett träd som rasade ner över en undangömd jordkällare. I den andra världen lär hon känna personer som både är onda och goda, och får reda på vad som kan ske med människorna om hon inte räddar dem.

Det här är en serie som passar perfekt för de som har påbörjat sin fantasyresa eller är unga och vill testa på fantasy. Det är lättsamt skrivet och karaktärerna, miljöbeskrivningarna och magisystemet är lätt att förstå och ta till sig. Det jag hade svårt för i skrivsättet är att meningarna ibland kändes lite avkortade, istället för att skriva t.ex. "Melinda tvekade..." skrev Lundvall istället "Tvekade...", vilket ibland kunde vara svårt att identifiera vem som egentligen gjorde vad. Vad gäller kommentarerna och kritiken mot oss människor i den här boken - om vad vi gör mot naturen och att vi måste använda de resurser vi har - tyckte jag mycket om. Det beskrivs med lätta beskrivningar och görs inte tungt, även om det är ett tungt ämne.

Det som också gör så att den här boken faller lite för mig är att huvudpersonen två gånger är med om instalove. Instalove är väldigt svårt för mig, om det inte görs på extremt bra sätt. Och den här gången, när det dessutom skedde två gånger med samma karaktär, gjorde det extra svårt att ta det seriöst. Men samtidigt så är jag lite äldre än vad boken är till för till målgrupp. Men även om instaloven tog upp mycket tid av boken, så är den här en första bok till en stor serie. Jag tror att det som gör att det kändes så instaloveigt för mig berodde mycket på att jag inte riktigt fick något grepp om tidsuppfattningen. Hur lång tid sträckte sig den här boken? Ofta kan den första boken kännas seg med all uppbyggnad och karaktärsutveckling, men istället tyckte jag att den här var en rolig läsupplevelse. Jag var inte uttråkad en enda sekund och det hände saker hela tiden som gjorde så att bokens händelser drevs framåt.

Rekommenderar till dig som gillar; instalove, mystiska karaktärer, portal fantasy, nybörjare inom fantasy och natur.

Jag ser fram emot att fortsätta läsa serien och se hur det går för Melinda och hennes familj.