Rökridå

Bonfire
Bok av Krysten Ritter
"makalöst bra" Expressen Tio år har gått sedan Abby Williams senast besökte sin hemstad. Hon har försökt lämna allt som hände där bakom sig. Nu bor hon i Chicago och har en framgångsrik karriär som miljörättsjurist. Men ett rättsfall tvingar henne att återvända till den lilla staden Barrens i Indiana, och det dröjer inte länge förrän hon upptäcker oväntade kopplingar till en tio år gammal skandal, som kulminerade i att tonårstjejen Kaycee Mitchell försvann. Men i sina försök att ta reda på vad som egentligen hände med Kaycee börjar Abby tvivla på sina egna minnen. Vad är sant och vad är inte? Och när hon snubblar över en ännu värre hemlighet en obehagligt väletablerad företeelse som kallas Tävlingen går det upp för henne att det i det lilla samhället gömmer sig ett mörker som är större än någon tidigare anat. Den talangfulla skådespelaren Krysten Ritter bjuder på en oerhört välskriven och fängslande bladvändare, perfekt för alla spänningsälskare! "[E]n thriller som känns modern och nyskapande, så som en bästsäljare 2018 ska se ut." Johannas deckarhörna "Krysten Ritter spelar Jessica Jones i Netflixserien med samma namn, och har ett gediget cv inom film och tv men hennes bokdebut visar att hon har fler talanger." Damernas värld
15 utgåvor
Välj utgåva
RökridåSvenska - Pocket
ISBN: 9789188725202
BonfireEngelska - Pocket
ISBN: 9781786090164
RökridåSvenska - E-bok
ISBN: 9789188725127
BonfireEngelska - Pocket
ISBN: 9781524762452
RökridåSvenska - Inbunden
ISBN: 9789188725066
Bonfire - NewEngelska - Inbunden
ISBN: 9781524759841
Untitled Fiction - NewEngelska - Ljudbok
ISBN: 9781524778965
BonfireEngelska - Okänt
ISBN: 9781786331021
BonfireEngelska - Pocket
ISBN: 9781786331038
BonfireEngelska - Pocket
ISBN: 9781524759858
RökridåSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789188725141
Bonfire - Sie gehörte nie dazuEngelska - Pocket
ISBN: 9783453292130
BonfireOkänt
ISBN: 9781524759865
BonfireOkänt
ISBN: 9781524778996
Krysten Ritters debutbok har titeln Rökridå. Krysten Ritter, som är skådespelare, fotomodell, musiker och nu alltså även författare. Jag känner inte alls till henne, men nya författarbekantskaper är alltid roligt att göra. Dessutom verkade den här boken vara… inte en deckare, men en spänningsroman och såna gillar jag ju. Utöver det var det annat i bokens handling som jag uppfattade igenkännande, småstadsmentaliteten, till exempel. Jorå, jag hade ganska höga förväntningar när jag öppnade boken.

Abby Williams kommer från en amerikansk småstad, Barrens, men bor sen tio år tillbaka i Chicago. Hon är miljörättsjurist och som sådan ganska framgångsrik. Genom ett rättsfall tvingas Abby återvända till Barrens. Fallet har kopplingar till hennes gamla skolkompis Kaycee Mitchells försvinnande. Abby får dessutom kännedom om nåt som kallas för Tävlingen och som visar sig handla om såväl sexuellt utnyttjande av minderåriga som mutor. Abby blir osäker på sina egna minnen. Utöver detta träffar Abby sin far igen, en person hon har lyckats undvika sen flytten. Nu är pappan en gammal man och Abby tvingas in i dotterrollen – och även så småningom rent fysiskt in i pappas kläder.

Jag vet inte riktigt vad det är, men jag kommer inte in i den här boken. Jag dras inte in i handlingen och jag tycker att persongalleriet är orealistiskt och snudd på stereotypiskt. Den här berättelsen kunde vara så spännande och jag blir besviken för att jag inte tycker det. Boken är annars välskriven, det är inte det språkliga det kommer an på. Det är själva berättelsen som liksom inte… fastnar. Inte ens slutet är överraskande. Tyvärr.

Mitt omdöme blir lågt.
Abby Williams är tillbaka i sin hemstad, Barrens, för första gången på tio år. Så fort hon gick ut high school lämnade hon hemstaden i ett försök att lämna allt som hände där bakom sig. Numera bor Abby i Chicago och arbetar som miljörättsjurist, när ett fall som hon arbetar med tvingar henne att återvända till Barrens. Det dröjer inte länge förrän Abby upptäcker att det finns kopplingar mellan fallet och en skandal som inträffade tio år tidigare, som kulminerade i att tonårstjejen Kaycee Mitchell försvann. När Abby försöker nysta i vad det egentligen var som hände den där gången börjar hon tvivla på sina egna minnen och vad som är sant och inte.

Rökridå är den amerikanska författaren Krysten Ritters debutroman och det är en stark debut. Ritter har skrivit en deckare som är spännande och som har ett bra flyt som gör att den är svår att lägga ifrån sig. Själva deckarhistorien är välkonstruerad och håller nästan hela vägen, men det spårar ut lite väl mycket mot slutet av boken (vilket många deckare har en tendens att göra). Jag kan definitivt tänka mig att läsa fler böcker av Ritter i framtiden.

Krysten Ritter är mest känd som skådespelerska i tv-serier som Jessica Jones och The Defenders, där hon spelar superhjälten Jessica Jones.