12 livsregler: ett motgift mot kaos

12 Rules for Life
Bok av Jordan Peterson
12 rules for Life: An Antidote to Chaos är en självhjälpsbok skriven av Jordan Peterson, klinisk psykolog och professor i psykologi för University of Toronto. Boken lanserades i januari år 2018 och är uppdelad i 12 kapitel där livsrådgivning vävs samman med psykologi, etik, mytologi, religion och författarens personliga anekdoter.
En bok för dig som gillar self improvement böcker. Den innehåller bra tips och regler men jag har läst bättre.
12 rules for Life: An Antidote to Chaos från den något kontroversiella kliniska psykologen Jordan Peterson, tog världen med storm när boken lanserades tidigt år 2018. Titeln klättrade på topplistorna och regerade Amazons bästsäljarlista vecka ut och vecka in. Vad är det som gör boken så populär och är den värd investeringen?

Briljant världsskildring
Boken från den populära kanadensaren är i grund och botten en självhjälpsbok, främst riktad till unga män och kvinnor som hamnat snett, behöver tips, verktyg eller någon form av självdisciplin för att få ordning på livet.

Detta görs via 12 stycken kapitel som alla skildrar livsrådgivning på ett unikt sätt. Det kan handla om allt ifrån små knep som gör vardagen lite enklare till större mer abstrakta koncept. Oavsett huruvida jag som person håller med om teorier och förklaringar som exempelvis hämtar inspiration från forntida mytologi eller via religiösa anekdoter, och tro mig det är väldigt mycket lösa begrepp och teorier, råder det inget tvivel om att Jordan är väldigt sakkunnig.

Peterson utnyttjar sin långa erfarenhet som professor och klinisk psykolog på ett ypperlig sätt. Även fast det kan bli lite väl invecklat emellanåt. Dock lyckas författarens väva samman relationen mellan världsomvälvande koncept och livsrådgivning på ett väldigt unikt och intressant sätt.

Läsvärd självhjälpsbok
Skarp kritik har riktats mot boken, speciellt när det kommer till hur både män och kvinnor porträtteras. Dock finns inget tvivel om att Peterson vill väl. Författarens unika syn på självhjälp är helt klart läsvärd för dig som är intresserad av detta. Var dock beredd på en del långsökta svar och emellanåt något invecklad text.