En apa i Rågsved

Bok av Anna Suvanna Davidsson
Tess är känslomässigt kidnappad. Utåt sett lever hon ett perfekt familjeliv, men livet som hon lever tillsammans med Rikard och de tre barnen i Stockholms innerstad har sakta men säkert brutit ner henne. Den sprudlande livsnjutaren som hon tidigare identifierade sig med har förvandlats till en person som hellre stannar hemma och smygonanerar på toaletten när resten av familjen går till parken. Rikard kallar henne för Tråk-Tess och styr henne med järnhand. För som han säger, om han inte hjälper henne att förstå, hur ska hon då lära av sina misstag? Många gånger har Tess försökt lämna, men ändå blivit kvar. Rikard brukar skratta när hon gör slut och påpeka att hon inte kan göra slut eftersom hon ju lovat att vara ihop med honom, och hon är väl ingen lögnerska? Att bryta upp relationen tycks vara en omöjlighet. Men en dag gör hon det. Lämnar. Efter en period av passionerat dejtande, hjärtesorg och en resa till Hollywood landar hon till slut i Rågsved. Där börjar hon åter bygga upp sig själv. Detta är en bok om att förlora sig själv för att sedan hitta tillbaka. ANNA SUVANNA DAVIDSSON är född 1981. Under namnet Apan satt i granen har hon över 30.000 följare på sociala medier, där hon utmanar ideal och normer. Hon är ensamstående mamma till tre barn. En apa i Rågsved är hennes debutroman. "Språket är vardagligt och rättframt, ingenting döljs eller romantiseras i texten, inte heller i de lyriska inslagen. Romanen tar upp både vardagsproblem och ångest med djup och engagerande förståelse, och ifrågasätter normer och kvinnoideal utan att predika." Betyg 5 av 5. BTJ "Fantastsik, gripande och skickligt skriven." Betyg 5 av 5. Jennies boklista
4 utgåvor
Välj utgåva
En apa i RågsvedSvenska - E-bok
ISBN: 9789188681362
En apa i RågsvedSvenska - Pocket
ISBN: 9789188681355
En apa i RågsvedSvenska - Pocket
ISBN: 9789188845160
En apa i RågsvedSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789177992516
Så har jag slagit ihop pärmarna för sista gången till den fjärde och sista pocketboken som sambon och jag köpte tillsammans i augusti 2019. Boken En apa i Rågsved av Anna Suvanna Davidsson var ett av sambons val. Det är alltid spännande att börja läsa en bok som jag kanske själv inte hade valt. Och relationsromaner är ju, som bekant, inte riktigt min grej. Men… jag försöker ha ett öppet sinne.

I bokens centrum står trebarnsmamman Tess som till att börja med lever i en märklig relation med Rikard. Utåt sett verkar allt bra, men läsaren får små glimtar av familjelivet, ett liv som inte alltid är så trevligt. Rikard har ett sätt att mästra Tess, gärna förminska henne inför barn och släkt. Till sist gör Tess det som hon känner är oundvikligt: lämnar Rikard. Det är inte helt enkelt, förstås. Många saker spelar in – logistiken hemma, ekonomin, boendet – och så Rikards beteende och fula knep när han inte vill släppa Tess. Rikard gör allt för att fortsätta leka familj trots att Tess har lämnat honom. Han kan verkligen konsten att spela på Tess dåliga samvete gentemot barnen, till exempel.

Det här är en ganska hemsk bok. Hemsk för att de människor den skildrar känns så verkliga. Fokus ligger inte på miljöer utan på personer. Jag kan förstås inte låta bli att undra hur mycket av karaktärerna som har verkliga förebilder. Det är mänskliga karaktärer, trovärdiga, men inte särskilt sympatiska. Rikard gör och säger saker som får mig själv att tänka över mitt eget beteende, tyvärr – fast samtidigt… jag kanske lär mig nåt..? Tess skildras som en mer konstaterande person, inte så tillkrånglad. Hon gör saker för att Rikard ska bli nöjd – och för att hon ska slippa en konflikt. Ett sånt beteende är förstås ohållbart i längden. Men nåt händer med Tess. Hon är inte bara knepigt konflikträdd, hon är utvecklingsbar. Frågan är bara om hon hade orkat lämna mannen utan sitt nätverk av främst vänner – och framför allt den egna kraften som hon trots allt har inom sig.

Det är en hel del sex i boken – naturligtvis läser jag dessa kapitel när jag sitter i lunchrummet på jobbet. Jag hade nog föredragit att läsa vissa delar privat. Fast jag vet att jag är pryd och att kvinnor självklart har en sexualitet.

”Apan” är lätt att ha med sig i väskan – pocketutgåvan är på mindre än 300 sidor. Kapitlen är korta, vissa nästan som krönikor. Det är bra, för den här boken ger mig nåt mer än jag hade vågat hoppas på. Samtidigt var det kanske inte rätt tidpunkt i livet och tillvaron för mig att läsa den just nu. Men det är en annan historia!

Mitt omdöme blir högt.