Min historia

Min historie
Bok av Petter Northug
Det här är berättelsen om en av skidsportens främsta och mest kontroversiella ikoner. Med fyra OS-medaljer och sexton i VM är Petter Northug en av de främsta skidåkarna genom tiderna. I Min historia berättar han själv om framgångens pris om gulden, skandalerna och bilkraschen som förändrade allt. Det är en berättelse om mod och viljestyrka, om ensamhet och osäkerhet, och om att våga vara den man är. »[Boken] påminner om en av de mest omtalade, och bästsäljande, sportbiografierna i modern tid: Jag är Zlatan [Jonas Forsang] kan lyssna, han hör Petters dramaturgi, rytmkänslan, pauseringen, sinnet för de betydelsebärande detaljerna. Rycket. Bokens centrala ord.« -- Sverker Sörlin i Dagens Nyheter
Boken börjar med att Petter Northug springer ifrån bilen som han nyss har kraschat med. Bilkraschen som gav upphov till många löpsedlar om den redan kontroversiella norska skidåkaren.
I sin bok berättar Petter om sin uppväxt på landet, hur skidåkningen kom in i hans liv och hur besatt han alltid har varit över att vilja bli bäst. Man får följa hans tankar kring träning, tävlingar och hur han ser på alla uppoffringar han har gjort redan i yngre år för att nå målet att bli bäst.
Intressant att läsa lite om hans tankar kring den enorma pressen han haft på sig och hur han tänkte och lade upp sina strategier inför olika lopp. Sådant som man ju inte tänker på när man sitter framför TVn och kollar på längdskidåkning.
I slutet av boken får man veta vad som föranledde att Petter satte sig och körde bil påverkad vilket slutade med en krasch med änglavakt eftersom både han och hans passagerare klarade sig hyfsat oskadda. En läsvärd och intressant bok där man fick veta lite mer om mannen bakom alla rubriker, dock inte lika mycket som jag hade trott och hoppats på innan jag började läsa Petters historia.