När du läser det här

When You Read This
Bok av Mary Adkins
Iris vet att hon kommer att dö ung. Hon förbereder sig genom att skriva ned sina tankar om livet och dess slutskede i blogginlägg. Smith har jobbat med Iris i flera år och när hon väl dör har han ett uppdrag att slutföra. Iris sista önskan är att Smith ska skriva en bok av hennes blogginlägg.
12 utgåvor
Välj utgåva
När du läser det härSvenska - Inbunden
ISBN: 9789187879494
När du läser det härSvenska - Pocket
ISBN: 9789187879579
When You Read ThisLjudbok
ISBN: 9780062890771
When You Read This Lib/EEngelska - Okänt
ISBN: 9781982610746
When You Read ThisEngelska - Inbunden
ISBN: 9780062834676
When You Read ThisEngelska - Okänt
ISBN: 9781982610753
When You Read ThisEngelska - Ljudbok
ISBN: 9781982610760
When You Read ThisEngelska - Pocket
ISBN: 9781473673304
When You Read ThisEngelska - Pocket
ISBN: 9780062834683
When You Read This : A NovelEngelska - E-bok
ISBN: 9780062834706
Det var nånting som lockade mig att köpa Mary Adkins bok När du läser det här. Jag tror att det var kombinationen kort liv och bloggare som gjorde mig intresserad. Inte är jag nån jättestor fan av feelgoodromaner, men ibland, särskilt när de lutar åt feelbad, kan de göra mig mycket nyfiken. Detta blev den fjärde och sista boken i månadens Bokus-paket. Nu ska jag ligga lågt med bokinköp ett tag – en vecka, eller så.

Jade har förlorat sin syster och Smith sin bästa kollega när Iris Massey dör bara 33 år ung. Bland hennes efterlämnade saker på PR-byrån hittar praktikanten Carl en önskan från Iris om att Smith ska ge ut hennes blogg i bokform. Bloggen, som hon började skriva när hon fick veta att hon var sjuk och skulle dö. För att få ge ut bloggen i tryckt form måste Smith få Iris systers godkännande. Och Jade vill inte detta. Romanen består till stor del av mejlkonversationer mellan Smith och Jade, framför allt samt Iris blogginlägg.

Jag trodde nog att den här boken skulle vara mer… sorglig. Visst inser jag att både Jade och Smith hanterar sin sorg genom sina mejlerier till varandra. Men det är ändå på nåt vis som att sorgen inte riktigt släpps fram. Jag saknar, blogginläggen till trots, Iris närvaro boken. Det är ett intressant grepp att låta storyn växa fram genom främst mejl, men… Tyvärr var mina förväntningar lite för höga – eller för annorlunda, kanske. Jag blir inte riktigt fångad av boken och det tog tid för mig att läsa den trots att den borde vara snabbläst på grund av sitt omfång och hur den är upplagd.

Mitt omdöme blir medel.
Mary Adkins skriver boken "När du läser det här" med hjälp av en något udda berättarteknik som kan kännas förvirrande för läsaren till en början. Boken är skriven utifrån blogginlägg, sms och mail mellan huvudkaraktärerna. Upplägget gör att "kapitlen" är korta och boken blir snabbläst samtidigt som man inte bjuds in i karaktärernas riktiga liv eller den miljö de befinner sig i.

Boken har en något sorglig historia då den handlar om Iris som dör ung i en sjukdom som hon inte kunde besegra. Hon har lämnat efter sig blogginlägg om hur det har varit i livets slutskede och hennes tankar kring hur det är att veta att man kommer att dö. Hon har också lämnat en sista önskan till sin kollega Smith som gör allt han kan för att uppfylla den efter hennes död.

I boken får man läsa om olika sätt att bearbeta en sorg och den är på så sätt viktig samtidigt som det är en skönlitterär bok.