Din heder

Rabble-rouser for peace : the authorized biography of Desmond Tutu
Bok av Martin Svensson
En ungdomsbok som handlar om den hederskultur som råder i flera länder, men som också förekommer i Sverige. Det är ett viktigt ämne som alla borde ta del av. Genom att läsa den här boken får du får lära dig hur svårt dessa flickor har det, att de inte ens får prata med en jämngammal kille.
12 utgåvor
Välj utgåva
Din hederSvenska - Inbunden
ISBN: 9789185801527
Din hederSvenska - Pocket
ISBN: 9789186067632
Rättvisans rebell : Desmond Tutu - en biografiSvenska - Inbunden
ISBN: 9789171959164
Din hederSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789186229061
Rättvisans rebell : Desmond Tutu - en biografiSvenska - Pocket
ISBN: 9789185625727
Din hederSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789186229047
Rabble-rouser for peace - John AllenEngelska - Okänt
ISBN: 9781844135714
Detta är egentligen en ungdomsbok men kan mycket väl läsas av vuxna. Här får läsaren träffa Viktor som lär känna Meryem som är en palestinsk-kurdisk tjej. En dag får Viktor ett telefonsamtal från Meryem och hon frågar om de kan träffas. Jo, visst det går väl bra svarar Viktor och de bestämmer tid och plats för ett möte. När de ses känner Viktor lite svagt att de nog har setts på krogen innan. Ungdomarna börjar träffas som vänner, men Meryems svartsjuke bror tror att de har ett förhållande. Något som han inte ser med blida ögon på. Hemma hos Viktor börjar märkliga saker att hända och en kväll när han kommer hem upptäcker han att balkongdörren är uppbruten. Ingenting är stulet, så vad har egentligen hänt? Viktor tycker det känns mycket obehagligt men gör ingen polisanmälan.

Meryem och Viktor fortsätter att träffas och de trivs i varandras sällskap. Hon presenterar Viktor för sin farbror, Mehmet, som är en mycket färgstark man. Viktor och Mehmet blir också goda vänner, men det tycker inte Meryems familj om. Även de är oroliga att hon har en kärleksrelation med Viktor, precis som hennes bror tror. Familjen vill ju att den man hon gifter sig med ska komma från samma kultur. Så får farbror Mehmet plötsligt en perfekt i dag, i alla fall är det något han själv tror. Han får Meryems familj att tro att hon ska gifta sig med Viktor. Mehmet tror att bara familjen får lära känna Viktor kommer allt att gå bra. Han ordnar en stor fest, men det blir inte alls som Mehmet har tänkt sig.
Denna ungdomsbok är skriven så den passar lika bra för vuxna att läsa. Den är skriven på ett lätt språk och i jag-form, något som jag själv tycker om att läsa i. Jag tycker att jag kommer närmare karaktärerna då. Detta med heder är både skrämmande och intressant att läsa om. Något som dagligen händer i vårt land men som är svårt att förstå för oss som inte lever i den kulturen. Därför tycker jag att denna bok är viktig att läsa. Varför inte ha den i skolan och diskutera kring den, eleverna och lärarna tillsammans?