På liv och död i andra världskrigets skugga

Kim M. Kimselius
En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter, som bara har en enda utväg: Döden! En fängslande bok som skildrar andra världskriget från olika sidor: en tysk familj, gömda personer, samt judar i koncentrationsläger. Boken beskriver även många av andra världskrigets händelser genom de olika personernas upplevelser. En ohyggligt spännande historisk äventyrsbok om andra världskriget, som avslutas med en gedigen faktadel. "Författaren väver skickligt ihop olika levnadsöden... genom att beskriva händelserna från olika sidor, t.ex. den tyska familjen eller judarna i koncentrationslägren, får man en översikt som skapar perspektiv och ger boken en extra dimension." BTJ lektör Agneta Blomgren "Denna bok var kusligt bra... Som vanligt var karaktärerna och miljöerna suveränt gestaltade." Kristina Simars bokblogg
3 utgåvor
Välj utgåva
På liv och död i andra världskrigets skuggaSvenska - Inbunden
ISBN: 9789186485122
På liv och död i andra världskrigets skuggaSvenska - E-bok
ISBN: 9789186485054
På liv och död i andra världskrigets skuggaSvenska - Inbunden
ISBN: 9789197626095
På liv och död i andra världskrigets skugga av Kim M. Kimselius

Ramona och Theo har på nytt hamnat tillbaka i historien, och denna gång kommer de till andra världskriget på grund av en judestjärna. De får uppleva mycket av de hemskheter som fanns då, men denna gång är de inte ensamma på sin resa, utan av en konstig anledning har en annan person följt med dem. Denna person kommer att ställa till det mycket för Ramona och Theo, för den är inte särskilt kunnig i tidsresor. Ungdomarna skiljs från varandra, Theo får följa med i en bil och kommer att befinna sig på en vind där flera judar finns gömda. Ramona kommer senare till samma hus, men SS-officeren Werner Dieterman hittar henne, och tar med henne hem till sitt hus. Han säger att hon ska vara sonen Heinz barnflicka. Även om Dieterman verkar vara en trevlig man, vet Ramona inte om hon kan lita på honom. Givetvis saknar hon Theo och önskar att de snart ska få träffas och komma hem till sin egen värld.

Personen som följde med dem till Tyskland råkar av en händelse komma till ett kök och får ett arbete där, blir även trevligare mot andra. Men vad gör personen här och vad är dens syfte?

Även om alla Kim M. Kimselius böcker är otroligt bra, var nog denna en av de bästa jag läst. Kanske för att handlingen var från andra världskriget, som jag läst mycket om, och som är en spännande med tragisk tid. Som vanligt var boken mycket lärorik, där alla karaktärer och miljöer som vanligt var fantastiskt gestaltade. Precis som alla Kim M. Kimselius böcker passade boken både lika bra för ungdomar som för vuxna.