Blandfärs

Bok av Kalle Lind och Kristoffer Svensson
Hur har Frank Lindström kunnat komma till sitt jobb på foodserviceföretaget varje dag under tjugotvå års tid, när han samtidigt arbetat heltid på gatukontoret? Vem är det egentligen som river upp stadens vägbulor om nätterna och hur kan en överkörd gotlandshöna sätta stopp för det största journalistiska scoopet i mannaminne? Det här är bara några av alla de frågor som väcks när den koffeinstinne Icahandlaren Stellan Kask upptäcker att det är något märkligt med blandfärsen i hans butik. "Blandfärs" är en vansinnesfärd i högsta hastighet genom en modern storstad som rymmer allt från misslyckade improvisationsskådespelare, kriminella restaurangägare som diggar sextiotalspop och koleriska livsmedelshandlare till ordenssällskap för äldre män i kåpa, nitiska radioreportrar och överbeskyddande hönsfarmare. De bägge författarna, Kalle Lind och Kringlan Svensson, är också yrkesverksamma som komiker och de har föresatt sig att skriva en roman som man kan skratta åt.
Blandfärs består av ett par hekto P. G. Wodehouse, ett par hekto Dan Brown, några matskedar skånsk socialrealism och ett kryddmått malmöitisk lokalkunskap. De gåtor som följer oss från (nästan) första till (nästan) sista sidan är hur den mystiske Frank Lindström kan arbeta heltid på såväl Malmös gatukontor som på ett foodserviceföretag i 22 år utan en enda sjukdag samt - den något viktigare frågan - om han för tillfället inte arbetar vare sig hel- eller deltid på någondera stället eftersom han är mördad, nermald till färs och serverad som dagens rätt på en av stadens mindre framstående krogar.

Humoristiska deckare är inte så ovanliga, men det som skiljer Blandfärs från de flesta andra är att humorn står sig genom hela boken. Det blir inte bara ett enstaka småskratt någon gång per kapitel, utan hela berättelsen genomsyras av en frän och satirisk men ändå godhjärtad humor som präglar såväl de färgstarka karaktärerna själva som allt de gör. Dessutom håller också själva deckargåtan spänningen uppe. Mysteriet är inte bara ett svepskäl för att skriva en kul bok, utan ända fram till sista kapitlet hålls nyfikenheten vid liv. Som en extra bonus bjuds vi också på ett antal minnesvärda uttryck som vem som helst borde fläta in i sitt ordförråd.
Trots en liknande berättarteknik som Fredrik Backman så gör boken Blandfärs ett magplask i tramsighet.