Allt för min bror : en sista kärlekshandling

The Last Act of Love
Bok av Cathy Rentzenbrink
En stark och rörande berättelse om en oerhört smärtsam familjetragedi. Sommaren 1990 blev Cathys älskade bror påkörd av en bil. Han dog inte, men åtta år senare måste familjen fatta ett omänskligt svårt beslut. Extraordinary An honest, heartbreaking uplifting account of a family tragedy. Read it! Jojo Moyes, författare Profoundly moving ... The books real power lies in Rentzenbrinks skill as a writer, her ability to unearth precise and agonising details quietly, with no self-pity or drama ... it falls into a tradition of beautifully written accounts of grief, such as Joan Didions The Year of Magical Thinking ... Sunday Times This is a book you may want to re-read during a tough time to make you feel less alone. Observer Surely the bravest, most moving book you will read all year. Daily Express
Ibland blir det fel. Jag fick ett paket som innehöll några böcker jag hade beställt – och en bok jag inte hade nätshoppat. Jag beslutade mig i alla fall för att behålla den felaktiga boken, Cathy Rentzenbrinks Allt för min bror. En sista kärlekshandling.

Den här boken börjar sommaren 1990. Cathy är 17 år och hennes bror Matt ett år yngre. En sen kväll blir Matt påkörd av en bil. Olyckan förändrar inte bara Matts liv utan hela hans familj. Matt kan varken gå eller prata efter olyckan. Enligt läkarna har han hamnat i ett vegetativt tillstånd. Den här biografin berättar om familjens kamp för Matt, men också vägen fram till beslutet om att Matt ska få sluta leva. Beslutet, som blir en sista kärlekshandling från familjen till Matt.

Allt för min bror är en väldigt viktig bok eftersom den inte enbart beskriver en persons liv efter katastrofen utan framför allt de närståendes. För vi som har stått bredvid när katastrof och sjukdom har inträffat vet att även vi drabbas. Cathy förlorar sin bror och bäste vän i olyckan – trots att han inte dör. Vi läsare får följa familjens hopp och kamp, från att hoppas på att Matt ska överleva till att han ska bli frisk. Det tar många år och mycket kraft innan familjen inser att Matt aldrig kommer tillbaka igen.

Det märks att detta är en debutbok, men också att den har tagit många år att skriva. Författaren satte slutligen samman boken efter ett antal noteringar och texter i olika skrivböcker. Ibland märker en som läsare tydligt att det är vissa hopp i berättelsen – såväl stilistiska som tidsmässiga. Icke desto mindre är det en modig och viktig bok, för den skönmålar inte tillvaron som närstående till en svårt sjuk människa.

Mitt omdöme blir högt.