Ett frågetecken är ett halvt hjärta

Bok av Sofia Lundberg
Författaren till världssuccén Den röda adressboken är tillbaka med en gripande roman om att övervinna skam och skuld. Om att hitta sig själv och sanningen, och på så sätt lära sig att älska. Elin Boals lever det perfekta livet. Hon är framgångsrik fotograf i New York, hon är sedan länge gift med Sam och tillsammans har de sjuttonåriga dottern Alice. Men någonting har alltid saknats. En dag får Elin ett brev från barndomsvännen Fredrik, han som en gång var hennes livlina under den fattiga uppväxten på Gotland. En röst från den barndom hon har gjort allt för att förtränga och som ingen annan känner till, inte ens hennes närmaste. Med det oväntade livstecknen kommer minnena och tankarna tillbaka. Det fjärmar henne allt mer från familjen och fyller henne med skam över det hon en gång gjorde, det som fick henne att fly och aldrig mer återvända. Till sist förstår Elin att hon måste möta sitt förflutna för att kunna bli hel, för att rädda den familj hon har idag. Hon ger sig ut på en resa till en annan kontinent, men också till en annan tid och ett annat liv.
Ett frågetecken är ett halvt hjärta handlar om Elin Boals som har allt. Hon är en framgångsrik fotografi i New York och sedan länge gift med affärsmannen Sam, och mamma till deras sjuttonåriga dotter Alice. Men en dag får hon ett bra från sin barndomsvän Fredrik, han som en gång var hennes livlina under den fattiga uppväxten på Gotland. När Elin åter blir påmind om sitt förflutna, det som ingen annan känner till, inte ens hennes närmaste är det som om alla minnen sköljer över henne. Insikten om Fredriks livstecken får Elin att skärmma sig från familjen och sig själv, särskilt när skammen fyller henne och tar överhand. Det som en gång fick Elin att fly och aldrig mer återvända risker att komma fram.

Ett frågetecken är ett halvt hjärta är en välskriven roman, med ett fint språk som fängslar läsaren. Boken skildrar den innersta känslan av skuld och skam på ett mycket berörande sätt.

Bokens helhetsbetyg blir 5 av 5. Tycker det är ett absolut måste att läsa ett frågetecken är ett halvt hjärta.
Elin Boals har en karriär som framgångsrik fotograf i New York. Hennes man är affärsman och dottern Alice har precis kommit in på en attraktiv dansskola.

Så dimper det ner ett brev från Sverige. Hennes man och dotter
tror att hon är från Paris, där hon och mannen träffades, men nu verkar det som om hon kommer att behöva få ta fram och erkänna det där hemska som hände på Gotland i början av 80-talet och som gjorde att hon, hals över huvud, lämnade allt och aldrig återvände.

Det här är en fängslande berättelse om en fattig uppväxt med en mor och 3 barn, en far i fängelse och livlinan Fredrik som är en skarp kontrast till livet idag i New York.

Det Elins historia om att försöka bearbeta, acceptera och övervinna sin skam och sin skuld samt kampen för att försöka våga älska.
Jag älskade denna bok och kommer definitivt att läsa om den igen! Den är välskriven, fin och väldigt gripande. Mycket läsvärd!
Jag tycker boken är jättebra! Jag gillar att det är blandat mellan nutid och dåtid och att det kopplas ihop till nästkommande nu eller dåtid. Det vävs ihop på ett väldigt bra sätt. Kapitlen är ganska olika i längd vilket jag störde mig ganska mycket på, men det är det enda negativa jag har att säga om boken. Jag gillar att Elin är så stängd mot sitt förflutna men att hennes dotter öppnar upp henne på ett bra sätt. Jag gillar även språket, det är väldigt bra förklarat och jag är på Gotland och i New York. En riktigt läsvärd bok!