Det stora århundradet, #5

Blå stjärnan

Bok av Jan Guillou
Jan Guillou är en av våra mest älskade författare och har skrivit över fyrtio böcker som tillsammans sålts i miljontals exemplar. Hans romansvit Det stora århundradet är en berättelse om 1900-talet, mänsklighetens kanske största, grymmaste och blodigaste århundrade. I Blå stjärnan tar Jan Guillou med oss till mitten av 1900-talet och andra världskriget, där en kvinna hamnar som spion mitt i den undre världen i Stockholm. Utanför Sveriges gränser dånar den världsbrand som med tiden kommer att kallas andra världskriget. Konflikten skär djupt in i familjen Lauritzen där den äldste brodern Lauritz varken vill se eller förstå vad som händer. För hans två döttrar Johanne och Rosa är perspektivet och moralen den rakt motsatta. Rosa är anställd inom den legala militära underrättelsetjänsten. Hon kommer därmed att tillhöra den lilla krets i det svenska samhället som vet mest om kriget. Johanne, som redan i början av kriget arbetade som kurir åt den norska Hjemmefronten, är närmast förutbestämd att hamna i Stockholms illegala värld av spioneri, svek och förräderi eftersom hon rekryterats av den brittiska spionoch sabotageorganisationen, SOE. Inom kort befordrad till kaptens grad i den brittiska armén kommer hon att hamna i strid med såväl SS-styrkor i Norge som tyska gränsvakter när den största och viktigaste operationen närmar sig: att rädda Norges judar på flykt undan Förintelsen. Britternas kodnamn för Johanne Lauritzen är Blå stjärnan. Jan Guillou gör den här gången ett gästspel i sitt specialområde spionromanen. Jan Guillous romansvit Det stora århundradet är en berättelse om 1900-talet mänsklighetens största, grymmaste och blodigaste århundrade. Hittills har Brobyggarna, Dandy, Mellan rött och svart samt Att inte vilja se utkommit
I denna bok får man mest följa Johanne, dotter till Lauriz Lauritzen.
Först får man följa Johanne som kurir åt den norska Hjemmefronten men Sedan befinner hon sig i Stockholms som spion åt den brittiska arme’n där hon blir Kapten.
Det är en mycket spännande bok med andra världs kriget med dess olika sidor, mycket från en kvinnas del. Sekriterarklubben får vi bekanta oss närmare i bla. Blå stjärnan och hjälpande hand åt judar på flykt.