Mellan hjortron och oliver : en värld full av recept

Falling Cloudberries
Bok av Tessa Kiros
I text och bild, och framförallt genom recept, tar Tessa Kiros med oss på en matresa genom flera länder och världsdelar. Hennes mamma var från Finland och hennes pappa kom från en grekcypriotisk familj, men själv växte hon upp i London och i Sydafrika. I den här boken delar hon med sig av recept från dessa länder.
5 utgåvor
Välj utgåva
Falling CloudberriesEngelska - Pocket
ISBN: 9781741964318
Mellan hjortron och oliver : en värld full av receptSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100112400
Falling cloudberries - Tessa KirosInbunden
ISBN: 9781740453646
Mellan hjortron och oliver : en värld full av receptSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100121501
Den här kokboken är en riktig tegelsten, men en vacker och innehållsrik sådan. Det är en bok som jag ärligt talat läst mer i än använt, men de jag recept jag har provat har jag gillat. Boken är 400 sidor tjock och är ett möte mellan flera olika smakvärldar: Finland, Grekland, Cypern, Sydafrika, Italien och "resten av världen". Ett kapitel ägnas åt varje land och illustreras med vackra fotografier av både mat och miljöer.

Det är en personlig bok där Tessa Kiros skriver med kärlek om sitt ursprung, sin familj och sitt matintresse. Med en morfar i Finland och en pappa från Cypern får vi ta del av traditionella recept från de båda platserna, men också mer moderna recept i hennes egen tappning. Därav titeln, för här ryms både hjortron, lingonsylt och knäckebröd - och mannagrynskaka, rosvatten och inlagda oliver.

Min favoriträtt innan jag slutade äta kött var Tava, en cypriotisk rätt där man lagar lamm och potatis i ugnen med tomater och kryddor. Den är lättlagad och riktigt god. Yoghurtkakan med rosenvatten har en gudomligt god smet, jag kunde knappt sluta slicka bunken, men dessvärre blev kakan ganska intetsägande.