CHAOS

Tom O'Neill och Dan Piepenbring
År 1999 fick journalisten Tom O'Neill i uppdrag att skriva om Mansonmorden, ett av de värsta brotten i USAs historia, som ägde rum år 1969. När han började gräva i utredningen om mordet insåg han att det fanns mycket som inte presenterats för allmänheten. Detta resulterade i att han ägnade de kommande 20 åren åt att ta reda på sanningen.
6 utgåvor
Välj utgåva
ChaosEngelska - Inbunden
ISBN: 9781785152078
ChaosEngelska - Pocket
ISBN: 9781785152085
Chaos : The Truth Behind the Manson MurdersEngelska - Pocket
ISBN: 9781786090621
ChaosEngelska - Okänt
ISBN: 9780316477543
När detta skrivs i september 2019 var det inte mer än en knapp månad sedan Quentin Tarantinos senaste film, Once Upon a Time in Hollywood hade premiär. Ganska exakt 50 år sedan ett av modern tids mest uppmärksammade massmord. Charles Manson är därför på mångas läppar än en gång. De så kallade Tate-LaBianca morden skulle komma att bli Mansons biljett till att bli ökänd och en person vars livsverk, om man kan kalla det så, skulle diskuteras om och om igen.

En kort repetition av bakgrunden kanske är på sin plats. Det var en natt i augusti 1969 som medlemmar ur Charles Mansons hippiekollektiv, the Family, smög sig in i skådespelerskan Sharon Tate och regissören Roman Polanskis villa i Beverly Hills i Hollywood. Natten skulle sluta i ett av historiens mest dokumenterade och uppmärksammade mord. Polanski som befann sig i London för att förbereda inför sin nästa film skulle aldrig få träffa sin unga, gravida fru i livet igen. Hon blev tillsammans med några besökande vänner brutalt mördad. Boken som är skriven av Tom O'Neill är långt ifrån den första boken om de här morden, så vad tillför den?

O'Neill tar avstamp i att det finns en hel del i mordet på Tate och hennes vänner, samt ett efterföljande mord på paret LaBianca, som inte verkar gå ihop. För att ha varit ett av erans mest publikt uppmärksammade seriemord tog det till exempel väldigt lång tid för Los Angeles-polisen att lösa morden. Särskilt med tanke på att Charles Manson knappast var okänd för polisen. Faktum var att han plockades upp av polisen både strax innan morden men släpptes. Detsamma hände medlemmar i the Family strax efter morden, men även de släpptes. Det är här O'Neill börjar nysta. Hur kunde det ske? Hur kunde det ta över fyra månader för polisen att lösa fallet, trots att de hade upprepade kontakter med människor som genomfört morden, eller som stod nära dem som gjorde det.

Bokens centrala resonemang bygger på att det Charles Manson lyckades med, att i princip hjärntvätta ett par unga människor och få dem att genomföra ett antal bestialiska mord, går att länka samman med experiment som genomfördes av CIA under den här tiden. Mycket riktigt lyckas O'Neill också visa att personer med kopplingar till CIA rörde sig runt mordoffren, och i periferin av Los Angeles nöjesliv år 1969. Om det är dags att ta på sig foliehatten lämnar författaren upp till varje läsare att avgöra.

Chaos: Charles Manson, the CIA, and the Secret History of the Sixties är en spännande bok som lyckas kasta nytt ljus över en av 60-talets mest omskrivna händelser. För alla som intresserat sig för de här fallen i synnerhet, eller bara 60-talet i allmänhet, finns det faktiskt en hel del att hämta i den här boken.