Miranda och den blå skålen

Bok av Kerstin Sundh
Miranda drömmer ofta om att bo i något av de fina husen i stan, att slippa vara en fattigunge från Åsbacken. Fast ibland är det fint i stugan. Som till jul när mamma tar fram den blå skålen... ...den blå skålen som också dyker upp hos Lovisa i Storhöjden. Miranda anar inte att skålen är nyckeln till en stor hemlighet. Kerstin Sundh (1912-2000) debuterade som författare sent i livet, och hennes barn- och ungdomsböcker hör till landets allra mest lästa och uppskattade. Stilen är föredömligt enkel och lättillgänglig, böckerna alltid spännande och engagerande. De första böckerna om Miranda kom på 1980-talet. De har sålts i många upplagor och är ständigt eftersökta i bokhandeln och på biblioteken. Nu ger Modernista ut de två första titlarna på nytt, i ny fina utgåvor: Miranda och pärlhalsbandet och Miranda och den blå skålen.
En stor barndomsfavorit; kommer fortfarande ihåg stunden då jag upptäckte Miranda böckerna. Miljön, skillnaden mellan fattiga och rika och dåtid och nutid knyts ihop på ett underbart sätt.

Vissa böcker ifrån barndomen kommer man exakt ihåg när man upptäckte. I det här fallet kommer jag till och med ihåg vad jag stod någonstans!

Det här är andra boken om Miranda; den första heter "Miranda och pärlhalsbandet".

I den här boken får vi återigen träffa Miranda och den övriga familjen på Åsbacken. Julen närmar sig alltmer och Miranda har väldigt varierande erfarenhet av både bra och dåliga sådana. Mamman och hennes vänner bjuder inte alltid på julkänsla när de börjar festa loss...
När jullovet kommer får Miranda av en slump ett jobb och hon strålar även samman med Lovisa på Storhöjden igen och får veta något som hon har Väldigt svårt att ta in...