Kyla

Bok av Therese Henriksson

När byn Aleå drabbas av ett strömavbrott tvingas Sofia tillsammans med sina syskon att försöka överleva kylan. De beger sig till en stuga där de kan elda för att hålla sig varma när temperaturen utanför visar minus trettio grader. Men hela samhället är lamslaget och de har inte längre någon kontakt med omvärlden.

4 utgåvor
Välj utgåva
KylaSvenska - Inbunden
ISBN: 9789172261495
KylaSvenska - E-bok
ISBN: 9789172261969
KylaSvenska - Ljudbok
ISBN: 9788726154306
KylaSvenska - Pocket
ISBN: 9789172262461
Therese Henrikssons bok Kyla, som främst riktar sig till ungdomar, är en katastrofroman med inslag av kärlek och relationer. Relationen mellan tre syskon både prövas, utvecklas och fördjupas när de lämnas ensamma i en katastrofsituation. Föräldrarna är på semester i Thailand när ett långvarigt strömavbrott inträffar. Temperaturen utomhus kryper en bit under -30 grader och temperaturen inomhus sjunker allt snabbare medan paniken hos de tre syskonen växer. Theo, 12 år, Sofia, 16 år och Simon 18 år beslutar sig för att bege sig till sommarstugan där det finns vedspis. De packar med sig förnödenheter som batterier, ficklampor och mat. De bråkar om vem som ska köra bilen – ingen av dem har körkort.

Sofias pojkvän Elias mamma har frusit ihjäl i kylan, och när Elias, som också är kompis med Simon kommer till stugan blir Sofia väldigt glad. Men någonting har hänt i relationen mellan Simon och Elias. Det blir spänt mellan dem och Sofia slits mellan sin kärlek till pojkvännen och sin kärlek till brodern. Men de befinner sig trots allt i en katastrofsituation och måste samarbeta för att kunna överleva.

Med ett enkelt språk driver Therese Henriksson handlingen framåt i snabbt tempo. Berättandet om de praktiska sakerna för att kunna överleva strömavbrottet och den ständigt sjunkande temperaturen varvas med beskrivningar av olika slags relationer och kärlek.