Utmattningens labyrint

Bok av Ulrika Malmesved
"Utmattningens labyrint : En patient & en läkare - två perspektiv på en resa genom utmattningssyndrom" är en unik bok i sitt slag där läsaren parallellt får följa Ulrika som drabbades av utmattningssyndrom, samt den läkare som behandlade och samtalade med henne. Ulrika berättar öppenhjärtigt och ärligt om sina erfarenheter av utmattningssyndrom. Om kroppen som varit stressad under alldeles för lång tid utan tillräckligt med återhämtning. Om stressen, prestationsångesten, panikångestattackerna och om rädslan samt tvivlet att inte bli frisk igen. Men, viktigast av allt, om vägen framåt med möjlighet att göra nya val och hitta en öppen dörr till bättre hälsa. Läkaren beskriver parallellt med Ulrikas berättelse om vad som händer i en stressad kropp och vad som är viktigt för att undvika utmattning. Tillsammans ger de ett helt nytt perspektiv samt sätter ord på vad det kan innebära att ta sig igenom utmattningssyndrom. Bit för bit i processen, beskriver de vad som händer känslomässigt, fysiskt och mentalt. En bok som inger hopp om att det går att minska stress, bli lugnare och må bättre. Att det finns en möjlighet att hitta vägen ut ur utmattningens labyrint. Boken är i färg med fotografier och illustrationer.
Stressad, trött och utmattad. En kropp som under lång tid varit stressad utan tid för återhämtning. Jag ska vila sen. Det finns inget sen, för sen skjuts bara upp.

Här får vi följa Ulrikas genom hennes utmattningsresa. Samtidigt får vi parallellt ta del av läkarens reflektioner.

Ulrika berättar öppet och ärligt hur hennes resa varit, och för mig som också gjort resan är det hög igenkänning. Skammen, varför kan inte jag när andra kan, skuldkänslor och mycket mer.

Som sjuk har man ibland svårt att tro att det finns en väg ut. Men den finns, ibland behöver vi bara hjälp att hitta den, och få de verktyg vi behöver för att hitta ut.

Boken visar hur Ulrika hittade vägen ut. Det är skönt att läsa om andra som gjort och gör samma resa, att man inte är ensam i detta. För man känner sig väldigt ensam när man är där.

Här får vi hopp och tro att vi kan må bra igen.

Det är intressant att få följa från två håll, patient och läkare. Läkaren förklarar så man förstår hur vi ska tänka och göra.

Detta är en viktig bok, både för den sjuke själv, men även för anhöriga, kollegor och chefer. Då detta är en sjukdom som oftast inte syns på utsidan är det viktigt att förstå hur den fungerar.

Boken är lättläst med korta kapitel.

Var rädd om dig och ta hand om dig. Du är viktigast.
Det här är en riktig pärla om utmattning. Boken belyser sjukdomen ur två perspektiv, patientens och läkarens. I varje kapitel varvas de två rösterna. Kapitlen är lagom långa och texten är lättläst i en luftig layout, med bilder, text och citat i fet stil. Just citaten möjliggör läsning för den som i sin utmattning har svårt att ta till sig hela texten.
Detta är en viktig bok för alla, utmattning är en alltför vanlig sjukdom i vårt samhälle. Tyvärr haltar kunskapen hos många människor och professioner. Detta blir olyckligt när den tar sig uttryck i framför allt Försäkringskassans bedömningar/överprövningar av läkares intyg. En omgivning som inte förstår gör inte patienten friskare. Därför är det här en bok som ALLA borde läsa. Den är lättläst och bjuder på värdefulla insikter och kunskap. För den som är utmattad är boken att betrakta som lite av en livboj, den är bekräftande, förklarande och hoppingivande.
Utmattningens labyrint får ☕☕☕☕☕ plus en väl tilltagen 🍰 för de fina bilderna.
Den här boken är skriven från en patient och en läkares perspektiv och som läsare får man parallellt läsa deras berättelse om Ulrikas utmattningssyndrom. Den är skriven på ett sätt så att jag som läsare lätt kan förstå texten, den är luftig, tydlig och har korta kapitel, vilket är bra, för är man i ett utmattningssyndrom själv så är det inte alltid så lätt att till sig en text och förstå den.

Jag hamnade själv i ett utmattningssyndrom förra året och här får vi följa Ulrikas resa - vilka symtom och känslor hon upplever och detta är ju också personligt hur man upplever detta. Att läsa Ulrikas skildring och läkarens berättelse gör att man får en igenkänning och förstår att man inte är emsam eller "konstig" med dessa känslor. Jag har läst flera böcker om utmattningssyndrom och tycker att det är positivt att fler skrivs så att detta ämne lyfts fram för att öka förståelsen hos både anhöriga, vänner, arbetsgivare- och kamrater.
Att ställa sig frågan vad är viktigast i ditt liv? Många av oss svarar jobb, barnen, vår partner, träning, vänner m.m Det viktigaste är JAG själv, mår inte jag bra så fungerar ofta inte de andra delarna av livet - ofta glömmer vi ta hand om oss själva. Det finns kloka citat från boken som jag fastnade för;
▪️ Du är inte lat - du har hamnat i en utmattning
▪️ Skynda långsamt
▪️ Du är viktig