Paris Passion

Bok av Eva Swedenmark
»En tidsresa med många bottnar. Extra intressant i och med metoo-rörelsen.« Lotta Olsson, DN Om liv, politik och passion under sextiotalets sista turbulenta år. Det är en tid av politisk hetta i slutet av sextiotalet. Lena och David reser till Paris för att leva på ett nytt sätt, fria och starka i sitt skrivande. Tillsammans ska de erövra världen, som Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir. Men tillvaron blir hårdare än Lena trott och relationen med David påverkas av deras olika syn på fri kärlek. Paris Passion skildrar liv, politik och passion i Stockholm, Paris och Alger under en turbulent tid. EVA SWEDENMARK levde i slutet av sextiotalet i Paris och arbetade som frilansjournalist. Sedan hon debuterade som författare har hon skrivit ett fyrtiotal böcker. Paris Passion är inspirerad av hennes eget liv, av mötena med personer som Jími Hendrix, Gisèle Halimi, Olof Palme, Eldridge Cleaver och av resorna ut i världen. »Paris passion handlar om att våga uppfylla sina drömmar, oavsett de svårigheter man möter på vägen.« Betyg 4 av 5 BTJ
4 utgåvor
Välj utgåva
Paris PassionSvenska - Pocket
ISBN: 9789188681997
Paris passionSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789175238364
Paris passionSvenska - Inbunden
ISBN: 9789187595530
Paris PassionSvenska - E-bok
ISBN: 9789187595738
Att ha hånglat med Jimmi Hendrix, haft ett förhållande med en framstående Black Panther-medlem och navigerat sig runt bland intelligentsian i Paris och Alger låter som ett spännande sätt att uppleva slutet av sextiotalet, tycker jag.

Lena och David, ett ungt journalistpar med till synes liknande värderingar flyttar till Paris, skaffar lägenhet men inga möbler, försöker slå sig fram som frilansande journalister samtidigt som de träffar den franska kultureliten och prövar på fri kärlek. Den del av boken som utspelar sig i Paris är behaglig att läsa, för mig i synnerhet när våra huvudpersoner rör sig i mina hemkvarter runt rue Mouffetard, men boken tar riktig fart först när de flyttar ner till Algeriet. Medan Lena och David konkurrerade om uppdragen i Paris är de relativt ensamma på plats i Alger och säljer in artiklar om postkolonialismen där nere. Det är en spännande miljö och alltmedan paret utforskar landet upptäcker Lena att kvinnoförakt och sexism inte bara förkroppsligas av världen runt omkring henne utan även av den egna pojkvännen.

Paris passion är en uppfriskande resa tillbaka till åren efter -68 och ett möte med människor med mindre krav på tillvaron men samtidigt större möjligheter att livnära sig på sin kreativitet. Det känns som att Swedenmark beskriver en tid som på många sätt var tuffare, mer sexistisk, mer rasistisk men ändå enklare. Och framförallt en tid med mycket starkare framtidstro. Eller kanske är det bara att jag drömmer mig bort från den högerpopulistiska verkligheten.

Boken var dessutom välkommet lättläst mitt mellan klimatkatastrofer, rasism och tunga skräcknoveller :-)