En liten plats

A Small Place
Bok av Jamaica Kincaid
Jamaica Kincaid föddes 1949 som Elaine Potter Richardson på den karibiska ön Antigua, som då fortfarande var en brittisk koloni. I tonåren skickades hon av sin mor till USA för att arbeta som au pair och det skulle dröja tjugo år innan hon åter besökte sin ö och sin familj, då som den världs berömda författaren Jamaica Kincaid. Efter sitt besök på Antigua skrev hon den lilla skrif ten En liten plats. Det är en rasande och anklagande text som riktar udden både mot de gamla kolonisa törerna och mot det som följt i deras fotspår: den västerländska turismen, offshorebankerna och de nya regeringarnas korruption. Med knivskarpa be traktelser och bitsk humor belyser hon de oförrätter den lilla platsen Antigua -- liksom så många andra platser i de gamla kolonialmakternas periferier -- fått utså. En liten plats är en av Jamaica Kincaids mest spridda och diskuterade texter. Den läses ofta på universitetskurser i postkoloniala studier som ett inlägg i debatten om turistexploatering och exotism. Trots att den gavs ut redan 1988 har den fortsatt att hitta läsare, och är om möjligt än mer relevant idag än när den först gavs ut. Ur En liten plats: "Ni mördade människor. Ni fängslade människor. Ni rånade människor. Ni öppnade era egna banker och satte in våra pengar i dem. Kontona var i era namn. Bankerna var i era namn. Det måste ha funnits några goda människor ibland er, men de stannade hemma. Och det är poängen. Det är därför de är goda. De stannade hemma." Boken är översatt av Madeleine Reinholdsson och innehåller en nyskriven introduktion av Stefan Jonsson, som är kritiker, författare och professor i etnicitet vid Linköpings universitet.
Långa meningar, många parenteser och trassliga ord. Jag har sett Jamaica Kincaids namn på varenda bokhylla det senaste, och hade höga förhoppningar. Dock kände jag mig varken provocerad eller berörd av denna. Inte för att temat inte var provocerande, men för att det blev för politiskt, för rörigt, för hattigt. I förordet hade någon nämnt att Kincaids meningar ofta är en motsägelse mot sig själva, och det kan jag inte annat än hålla med om. Jag delar dock inte förordsförfattarens fascination över det.

Jag hoppades kunna lära mig något, gå vidare med en djupare insikt om turism och kapitalism och det fick jag förvisso, men särskilt djup var den faktiskt inte.

Trots denna ganska negativa recension har jag lånat Lucy av samma författare och ser fram emot att se vad Kincaid kan göra med skönlitteratur - särskilt på ett ämne som är henne så nära hjärtat. "En liten plats" leder för mig alltså inte ett underkännande av henne som skribent, utan en introduktion till hennes ämnesval och retorik.
Kincaid skriver med otrolig skarpsyn om sitt hemland, karibiska ön Antigua. Träffsäkert och ärligt om kolonialism och Englands imperialism samt hur dagens turism har en mörk baksida. Klass och rasism. Korruption. Jag känner mig absolut träffad som vit, västerländsk som besökt många fattiga länder utan att riktigt inse vidden av mina privilegier och historian/bakgrunden. Denna bok presenterar ytterligare argument till att se över sitt resande, bortsett från klimatkrisen. Läs gärna och upprörs! Boken får ☀️ ☀️ ☀️ ☀️ av 5 i betyg av mig.