Träff i helfigur

Bok av Stieg Trenter
De två helfigurerna på den lilla skjutbanan strax utanför Stockholm var genomsållade av kulor, men bara en av figurerna var av papp. Någon hade lockat den unge succéförfattaren Alf Iverson i en djävulskt raffinerad fälla. Men vem? Och varför? Var motivet rädsla för avslöjanden i den nyckelroman han höll på med? Och vart hade manuskriptet tagit vägen? Harry Friberg och Vesper Johnson hamnar i en härva av hat, svartsjuka och penningbegär, och det finns många tilltrasslade trådar att reda ut innan de i sista minuten kan demaskera en desperat mördare som inte drar sig för att slå till ännu en gång. "Träff i helfigur är en fullträff. Trenter har här fullkomnat tekniken i den flotta dubbelmatch som en förstklassig kriminalroman ska vara: polis (eller amatördetektiv eller bådadera) i envig med mördaren, författaren i envig med läsaren. Uppslaget är briljant. Miljöerna är minutiöst genomarbetade. Personerna är lagom psykologiskt på kant med sina egna öden för att man skall tro på våldsdåd." Bang (Barbro Alving), Dagens Nyheter
Denna boken av Stieg Trenter lämpar sig väl att läsa en ruggig, regnig höstkväll när vindarna viner runt knuten. Då får man den rätta känslan och tas direkt till den vackra direktörsvillan med sin alldeles egna skjutbana.

Den plågade författaren som fotograferas av Friberg, döden som hägrar på skjutbanan och ännu mera död runt knuten. En spöklik figur som jagas av Friberg och Vesper Johnson bland vita lakan på Stockholms bakgårdar.

Allt är så skickligt skrivet och man fastnar från första sidan.