Hundar, hus och hjärtats längtan

Walking Back to Happiness
Bok av Lucy Dillon
När livet ska vara som bäst blir Juliet plötsligt änka. Hon är strax över trettio år när livet stannar upp. Hon ser fram emot att ettårsdagen ska passera, dagen då hon enligt de självhjälpsböcker hon läser ska ha tagit sig igenom det värsta och ska börja blicka framåt. Men andra saker händer längs vägen och hon hittar tröst i olika hundar tack vare sin mamma.
Longhampton, en liten stad i England hyser allt en stad och dess invånare behöver. Inredningsbutiker, hundpensionat med omplaceringsverksamhet, veterinär, hundcafé och bokhandel är bara en liten del av det hela. Det finns radhus, villor och hantverkare. Det finns också familjer av alla de slag, och i den här boken stiftar man närmare bekantskap med Juliet och familjen Kelly som bor grannar, Juliets syster Louise och familjen Kellys inneboende.

Boken kastar läsaren rakt in i en kaotisk handling med en väldigt deprimerad Juliet, som 8 månader tidigare blivit änka. Hon och hennes man hade köpt ett radhus som de skulle renovera, och han hade rivit ut kök och badrum för att de skulle påbörja renoveringen. En kväll ute med med hunden fick han en hjärtinfarkt och avled på gatan. Nu är Juliet förtvivlad och förlamad av sorg. Hon sitter i ett rörigt hus utan propert kök eller badrum och är för deprimerad för att jobba. Det enda hon vill är att låsa in sig själv och slippa prata med folk. Hennes anhöriga är givetvis oroliga för henne och försöker hjälpa henne att komma vidare, att ta tag i renoveringen av huset och att få må bra igen. En av sakerna hennes mamma försöker sig på är att få Juliet att engagera sig i hundhemmets hundar, att passa andras hundar och katter och att vara ute mer.
En dag blir det strömavbrott, och Juliet knackar på hos den stökiga och bullriga fyrabarnsfamiljen vägg i vägg och får sitt första möte med Lorcan, en charmig irländare som är inneboende hos familjen Kelly. Detta blir början på en ny vänskap.

Boken är skriven med en varm ton, det är lätt att föreställa sig livet i staden, att ryckas med av karaktärernas öden och tänka sig in i hur det skulle vara att bo granne med Kellys. En klart läsvärd bok som passar bra i höstmörkret när man vill ha något lättsmält. Karaktärer som förekommit i den tidigare boken Ensamma hjärtan och hemlösa hundar kan kännas igen även i denna boken, och det är riktigt charmigt hur alla personers vägar vävs samman och korsas på olika sätt. Det ger en känsla av att man på ett sätt får följa hela samhället, inte bara en enda person.
Handlingen hoppar mellan flera personer, som Juliet och hennes syster Louse, juristen med ett litet barn, bacillskräck och prestationsångest när hon efter mammaledigheten går tillbaka till jobbet igen. Just detta hoppandet kan ibland upplevas som störande när man vill läsa mer om en viss person, men i övrigt är boken ett måste på läslistan, vare sig man är hundintresserad, deprimerad eller bara sugen på att läsa något mysigt och lagom romantiskt.