Modet att säga nej

Bok av Peter Loewe
Modet att säga nej handlar om mäktiga maffian 'Ndrangheta i Kalabrien i södra Italien. Boken är ett reportage om hur maffian hänsynslöst sätter skräck i lokalbefolkningen såväl som i resten av landet. 'Ndrangheta har stor makt och kontroll i området. På grund av detta samt den höga arbetslösheten tvingas många unga lokalbor att arbeta för maffian.
Boken handlar om den ökända och mäktiga italienska maffian 'Ndrangheta. Maffian är verksam i Kalabrien i södra Italien och sysslar med en mängd olagliga aktiviteter, bland annat narkotikahandel och politisk korruption. Denna bok är ett spännande reportage om en hänsynslös och rik maffia som sätter skräck i lokalbefolkningen. Den höga arbetslösheten och den bistra verkligheten gör att många lokalbor tror att maffian är den enda möjligheten till ett drägligt liv. Boken skildrar huvudkaraktärerna Rosy och Filippo som vågade säga nej till denna kriminella jätte.

"Modet att säga nej" var ursprungligen ett reportage i Dagens Nyheters månadsmagasin. Det är en otroligt intressant berättelse om den italienska maffian. Det känns som en fiktiv och påhittad historia, men den kriminella verksamheten pågår dagligen i en enorm omfattning. Författaren Peter Loewe har bott i Italien i över 30 år och har lång erfarenhet av att skriva och rapportera om italienska händelser. Jag hittade denna bok eftersom jag gillade hans matguide "Rom för foodisar" så mycket. Det var en helt annan typ av bok, men denna är minst lika bra. Författaren har en otrolig språkkänsla och kan verkligen beskriva situationer på ett levande sätt. Jag kan varmt rekommendera denna välskrivna bok till personer som gillar verkliga historier, kriminalromaner eller Italien i allmänhet. Mycket bra!