Inte närmare än så

Bok av Jenny Tedjeza
En roman som beskriver många ungdomars vardag i vänskap, kärlek, yrkesval och om man ska lyssna på sig själv eller andra. Läsaren får följa två flickor från tidiga tonår till gymnasiets slut, hur de tänker och känner inför varandra och om killar. När de blir lite äldre är det tankar kring högre utbildning eller jobb som gäller.
2 utgåvor
Välj utgåva
Inte närmare än såSvenska - Inbunden
ISBN: 9789185379378
Inte närmare än såSvenska - E-bok
ISBN: 9789187291036
Emma är en vanlig flicka som går i sjuan. Men hennes liv kommer att förändras när en ny flicka, Katja, kommer till klassen. Hon bor hos någon som kallas för ”Tanten” och inte hos sina föräldrar. Flickorna blir vänner men Katja vill inte berätta för Emma varför hon bor hos ”Tanten”.

Emma är inte lika tuff som Katja, men hon får följa med på fester som Katja är bjuden på. När Katja inleder ett förhållande vill hon att Emma ska bli tillsammans med hans kompis och så blir det. Men
Emma känner snart att hon inte är mogen för ett förhållande och det tar slut.

Vänskapen mellan Emma och Katja bli sämre med tiden och när de börjar på gymnasiet umgås de inte särskilt ofta. Det går bra för Emma och hon pluggar hårt för att få höga betyg. Emma upptäcker också att hon har ett stort litteraturintresse, hon vistas mer på biblioteket och hon lånar mängder med böcker. Där träffar hon också Johan, som är gatumusiker och trubadur. Tycke uppstår och de blir tillsammans.

Emma och Katja ses bara någon gång ibland, men deras vänskap är inte som förut, de har helt enkelt inget gemensamt längre. När Emma slutar gymnasiet vill hon flytta till Stockholm för att studera litteraturvetenskap. Det är ingenting som Johan tycker om, så Emma får fundera hur hon ska göra.

Denna roman var verkligen helt underbar. Med mycket känslor och på ett verklighetstroget sätt berättar författaren om vänskap och kärlek. Berättelsen handlar också om att själv göra ett yrkesval, eller lyssna på andra.