En mördare blir till

Bok av Jan Olsson
Romanen handlar vad som sker när en människokropp hittas styckad. Om det arbete poliserna och obducenterna gör tillsamman för att ta fram fakta och hur de lyckas komma fram till kroppens identitet. Vad som skiljer aggressiv- och defensiv styckning åt, berättas det också om. Läsaren får även följa polisens sökande för att hitta mördaren.
2 utgåvor
Välj utgåva
En mördare blir tillSvenska - E-bok
ISBN: 9789198037159
En mördare blir tillSvenska - Inbunden
ISBN: 9789198037111
Det är en höstmorgon 1988, en kvinna är ute på promenad med sin hund och de passerar den lilla landsortskyrkan. Hunden börjar gläfsa, böka i marken och dra i kopplet. Kvinnan ser en sopsäck vid kyrkmuren och rätt som det är kommer hunden till sin matte och i munnen har den en människoarm. Kvinnan blir skrämd och kontaktar polisen. När polisassistenterna Bergman och Jonasson som tar emot larmet, beger de sig genast till kyrkan. Där upptäcker de att de ligger en styckad människokropp i säcken. Det fattas delar och nu finns det två frågor som poliserna måste ta i tu med. Var finns resten av delarna? Vem är det som blivit styckad, och varför?

Det finns ett vittne men det är en gammal kvinna som dessutom är dement. Hon berättar att hon sov i fåtöljen när hon plötsligt vaknade av ett motorljud och att hon då tittat ut mot kyrkan och tyckte sig se något som rörde sig där.
När undersökningar av de likdelar som finns kommer det fram att de tillhör en kvinna, Ritva Inkanen, som var prostituerad och missbrukare. Polisen gör en utredning av hennes sista dagar i livet och hittar till slut en man som kan vara den skyldige.

Romanen var mycket välskriven och intressant. Eftersom författaren Jan Olsson själv arbetar inom polisen är boken väldigt trovärdig när det både gäller polisens och obducenternas arbete.