Dotterns berättelse

The Daughter's Tale
Bok av Armando Lucas Correa
Efter att Amandas man Julius inte kom hem från jobbet som hjärtläkare inser hon att Berlin inte längre är vad det har varit. Hon tar med sig sina två döttrar och flyr nazisternas framfart. Men hon kommer inte undan, hon och hennes yngsta dotter hamnar till slut i ett koncentrationsläger.
Oj, vilken bok! Baserad på verkliga händelser och de trauman krig för med sig. Första boken jag läst av denna författare, men läser gärna fler.
Tragiskt trassligt och kämparglöd i en riktigt bra bok. Inte speciellt glatt men spännande och man undrar hur dom ska lösa problemen som finns. Relationer bråk och kärlek bidrar till välskriven skildring av något som känns realistiskt men frågan är om det i verkligheten skulle ha slutat på ett annat sätt.
En mycket gripande berättelse där läraren får följa en till en början vanlig familj. Blev så otroligt rörd över att få läsa om vad en mamma en villig att offra för sina barn.
New York 2015. Elise Duval, 80, kom till USA från Frankrike som barn. En dag får hon ett telefonsamtal från en okänd kvinna som visar sig ha brev, skrivna på tyska, från Elises mamma.

Elise kastas tillbaka i tiden och minnen hon förträngt. Om nazityskland, om hennes flykt med sin mor och syster, om tid i koncentrationsläger, om massaker i en liten fransk by.

En oerhört gripande berättelse, baserad på verkliga händelser, som det är stört omöjligt att lägga ifrån sig.
En mkt spännande bok, där du får följa barnen genom krigets fasor och där du inte kan lägga undan den.Sannhistoria
För nåt år sedan läste jag den Tyska Flickan av Armando Lucas Correa. En bok som jag tyckte mycket om och när jag såg att han skrivit Dotterns berättelse blev jag genast sugen på att läsa den. Precis som i den Tyska Flickan är det barn som är i fokus och deras upplevelse under andra världskriget.

Amanda Sternberg flyr Nazityskland med sina två döttrar när hon blivit änka. Men under resan tvingas hon göra ett fruktansvärt val. Bara en dotter kan skickas i säkerhet till USA, den andra får följa med på flykten till Haute-Vienne. Amanda skriver brev till dottern som skickades till USA och många år senare når de fram.

Det är en väldigt sorglig berättelse som visar på krigets fasor, inte minst den helt meningslösa masssakern i den lilla byn Oradour-Sur-Glane, men samtidigt är det en vacker berättelse för det är ett underbart språk som trollbinder läsaren.
Hade höga förväntningar på denna bok då den både handlar om andra världskriget och då den utlovas ska hoppa i tiden. Istället är boken tung att ta sig igenom, beskrivande av ett stort lidande, det hoppar inte mkt i tid förutom första och sista kapitlet i princip som utspelas i nutid. Resten är i kronologisk ordning. Avslutningen är kort och intetsägande, och boken lämnar mig med en känsla av att inte ha gjort något större intryck alls på mig. Det hade kunnat göras med mer finess, eftersom bokens tema är väldigt gripande: en mors kärlek till sina döttrar, systrars vänskap och lojalitet, vad krig gör med oss människor osv.
Ett gripande familjedrama som mestadels utspelar sig under andra världskriget, men som knyts ihop i nutid.
En mammas förtvivlade kamp för sina barn beskrivs med ett vackert och målande språk.
Armando Lucas Correa har återigen skrivit en fantastisk roman som bygger på händelser från andra världskriget. Dotterns berättelse är lik Den tyska flickan på många sätt men ändå olik. Återigen är det barn som är i centrum. Barn vars öden för alltid förändras av kriget. Familjer som splittras och nya som uppkommer i nödsituationer. En ung tysk mamma tvingas dela på sina barn då pappan förts bort och dött i ett arbetsläger. Den äldsta flickan Viera skickas till en släkting på Kuba. (Med samma båt som i Den tyska flickan). Mamma Amanda flyr till vänner i en liten by i Frankrike med den yngsta dottern Lina. Amanda skriver hela tiden brev till sin dotter på Kuba. Breven kommer dock i retur. Men kriget finns även i den lilla byn och de hamnar efter en tid i ett arbetarläger i närheten av byn. Amanda lyckas smuggla ut en febersjuk Lina i säkerhet innan hon själv förs vidare till ett annat läger. Lina hamnar återigen hos sina vänner och tvingas byta namn till Elise. Hon minns inte mycket av sitt tidigare liv när hon till slut återfår sina krafter. Men ännu är prövningarna inte över utan de tvingas återigen fly för tyskarna och hamnar till slut i en klosterkyrka. Breven till Viera spelar en central roll eftersom boken börjar med att en äldre Elise som nu bor i New York får besök av en yngre dam med sin dotter. De överlämnar en träask med brev... Den här berättelsen är lika stark som den tidigare och lika känslosam. Det finns säkert tusentals berättelser som stämmer överens med vad dessa barn fick uppleva under krigsåren. Det gör ont i hela kroppen att veta att detta var verklighet för så många människor. Men det som berör mig mest är förmågan att se hopp och möjligheter i så svåra stunder. Mycket läsvärd!
Jag är alldeles uppslukad i ”Dotterns berättelse” av Armando Lucas Correa. Gripande, hjärtskärande och vackert skriven. Det är lätt att följa berättelsen, men desto svårare att lägga ifrån sig.
Vem är det som kommer med brev till den gamla damen?
En mycket bra skriven bok om krigets vedermödor för våra karaktärer. Omänskliga livsöden och livsval man kan tvingas till för att ge sina barn det bästa möjliga i en ond värld.
Spännande upplösning på mysteriet genom dotterns berättelse!
Så vacker bok men samtidigt hemsk historia om nazismen och deras grymma beteende. Man blir så betörd, illa till mods men samtidigt så ser man de ljusglimtar de försöker hitta för att klara av sin vardag. Att man av kärlek försöka rädda personer till varje pris och väljer bort sin egna välbefinnande för en annan. En viktig händelse som jag anser att alla ska ta del av och lära sig att vara rädda om varandra och respekterar alla sorters människor.
Det här är en bok om en mors kamp för sina döttrars liv under andra världskriget. Amanda lever i Berlin tillsammans med sin man Julius. Där driver hon sin älskade bokhandel som har gått i arv från hennes pappa. Julius arbetar som hjärtläkare och är en av landets allra bästa inom sitt område.

Amanda och Julius får tillsammans två döttrar, samtidigt som nazisterna går allt hårdare fram. Hakkors och SS-bindlar på armarna blir allt vanligare i staden. Amanda och hennes familj är judar och de börjar se hur allt fler runt omkring dem försvinner och aldrig mer kommer tillbaka. Till slut invaderas Amandas bokhandel och alla hennes älskade böcker bärs ut för att brännas på ett av alla bokbålen.

När Julius en dag inte kommer tillbaka från jobbet börjar Amanda inse att hon måste försöka rädda sina döttrar från det som är på väg att hända. Hon flyr till en gammal vän i Haute-Vienne men väl framme har hon bara sin yngsta dotter kvar.

Man får sedan följa moderns fortsatta kamp när hon och dottern slutligen hamnar i ett koncentrationsläger. Dottern Lina lyckas komma ut från lägret med hjälp av sin mor men hennes kamp är långt ifrån över. Hon får vara med om fruktansvärda händelser och tampas med känslan av att detta inte är hennes liv att leva.

Boken är fängslande och väldigt beskrivande. Författaren har verkligen lyckats beskriva det fasansfulla som den här familjen tvingades att genomlida. Såväl känslor som händelser och miljöer är väl beskrivna vilket gör att man som läsare lätt kan få en förståelse över vad som sker i boken och man lider med familjen samtidigt som man beundrar moderns lugn och beslutsamhet.

Jag skulle rekommendera boken till vuxna läsare, då språket i boken är mer vuxet. Sedan skulle jag rekommendera boken till de som är intresserade av att läsa böcker som skildrar andra världskriget, för det gör denna bok mycket bra. Det som var mindre bra med boken var att det ibland gjordes långa utsvävningar och det var emellanåt svårt att hänga med i vad som var en sidoberättelse och vad som var den riktiga berättelsen.
Den här boken hoppar mellan nutidens New York och andra världskrigets Europa. 1939 tvingas en ung änka vid namn Amanda Sternberg att fly från Berlin med sina döttrar. När hon kommer fram till Haute-Vienne har hon endast ett barn kvar. Och det dröjer inte länge förrän modern och dottern hamnar i ett av nazisternas koncentrationsläger.

I nutidens New York lever Elise Duval, en åttioårig kvinna som anlände till USA efter andra världskrigets slut. En dag dyker en främmande kvinna upp och visar ett par brev för åttioåringen. Breven, som skrevs av Elises mamma för mer än sjuttio år sedan, gör så att flera hemligheter uppdagas och skakar om tillvaron för alla inblandade.

Fantastisk berättelse om kärlek och tragedier
Dotterns berättelse är en gripande historia om överlevnad, mod, kärlek och sorg. Det är en makalös skildring av vad många fick stå ut med under andra världskriget. Boken berättar om förluster och hemska val som de flesta inte ens kan föreställa sig att behöva göra. Berättelsen ger också en nyttig historielektion då den beskriver flera händelser som faktiskt ägt rum, bland annat massakern av Oradour-Sur-Glane. Författarens språk är brutalt och vackert på en och samma gång, vilket gör att man känner extra mycket med karaktärerna.