En tusenårig hemlighet

Bok av Otto Witt
I 1200-talets Dalarna möter en ung kvinna en harpspelare i skogen en mystisk sommarnatt. Den gamle mannen är döende, men innan han avlider skänker han den unga kvinnan ett skrin. Skrinet, som innehåller en spådom, får inte öppnas på tusen år. När tusen år förflutit blir den stora frågan om spådomen kommer att slå in?.
2 utgåvor
Välj utgåva
En tusenårig hemlighetSvenska - E-bok
ISBN: 9788711791172
En tusenårig hemlighet :Svenska - Pocket
ISBN: 9788726192742
På 1200-talet får flickan Lisbeth ett skrin och en nyckel av en mystisk man. I skrinet finns en spådom som hon inte får läsa. Han säger att hon inte får berätta om det för någon och att nyckeln ska gå i arv i generationer under 1000 år. Då ska spådomen bli aktuell och slå in. Under århundradena som går försvinner nyckeln och ingen vet längre något om något skrin. Plötsligt en dag i modern tid kommer skrinet fram igen hos en modern ättling till Lisbeth, men olika personer vill få tag i det, och de har inte alltid goda avsikter.

Stil
Språket är ganska enkelt och det är lätt att förstå berättelsen. En stor del av texten består av dialog, vilket gör texten levande och det känns som om man är med i rummet när karaktärerna samtalar. Spänningen byggs upp från starten och man vill veta vad som ska ske. Kommer spådomen fram? Vad innebär den för något och vad ska egentligen hända?

För vem?
Boken är ganska kort och snabbläst och passar bra för ungdomar även om vuxna också kan läsa den med behållning. Den historiska utgångspunkten är också intressant då man får en liten inblick i äldre tider i Sverige.