Om det så skulle kosta mig livet

Bok av Margaretha Sturesson
Fjorton år i en sekt, följt av ett och ett halvt år under vak på psykiatrisk klinik. Det här är Margaretha Sturessons egen berättelse om hur en pigg och välutbildad fyrbarnsmamma går med i en sekt, och knappt kommer därifrån med livet i behåll. "Guds rike" i Skåne har blivit känt som den kristna cowboysekten. Den här skrämmande redogörelsen visar på maktmissbruk under heliga förtecken, livsfarlig lojalitet och att vara både offer och förövare. Men framförallt handlar den om att ta sig ur allt detta, och överleva. Detta är Margaretha Sturessons egen berättelse om flykten från församlingen som tog över hennes liv. Margaretha Sturesson är en svensk socionom vars upplevelser i Kristet Center Syd ligger till grund för boken "Om det så skulle kosta mig livet".
Bland böckerna i hyllorna i lunchrummet på gamla jobbstället hittade jag en lite udda fågel. Margaretha Sturessons bok Om det så skulle kosta mig livet är en självbiografisk historia om livet i en sekt – och livet efteråt. Allt det som sker i Guds namn är som bekant inte… helt OK. Det är den här boken ett vittnesmål om.

Boken inleds med beskrivningar av närmast omänsklig behandling på Margarethas jobb. Det påminner mig faktiskt om mobbning, inte utdrivning av demoner som det handlar om. Margaretha var studierektor vid Kristet Center Syd – och behandlades verkligen, verkligen illa. Det förekom inte bara fysiska konfrontationer utan även psykiska. Detta att stänga ute nån från en gemenskap, att inte tillåta nån att delta…

Men varför bröt Margaretha inte upp? Maken Sven kände sig uppenbarligen ganska tidigt inte riktigt hemma och tar ganska snart många jobb långt bort från hemmet. Önskan att tillhöra en stark och djup kristen gemenskap gjorde att Margaretha liksom blundade för alla konstigheter pastorn snart började med. Det var som att hon verkligen trodde sig vara besatt av demoner som pastorn påstod. Allt sågs som en prövning som skulle leda till nåt bättre.

I boken skildrar Margaretha sin väg ut ur sekten, en väg som gick via en lång inläggning på psykiatrisk klinik. Om Margaretha ansågs vara besatt av demoner i sekten, så kämpar hon med demoner under den långa sjukhusvistelsen. Kampen är stundom väldigt hård och tuff och ständiga försök att avsluta livet gör att även kroppen får svåra skador.

Det här är en gripande skildring av en lång och hård väg ut ur en sekt, genom svårt lidande ut i livet igenom. Ändå är det ingen klagosång utan Margaretha beskriver sin kamp på det där sättet som tilltalar mig: rakt på sak utan krusiduller.

Det är omöjligt att ge ett omdöme på en annan människas nedtecknande av sina upplevelser. Som litterärt verk får boken högt omdöme.